ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2015 09:33 EET | Updated 15/11/2015 17:46 EET

Οι G20 συμφώνησαν να ενισχύσουν τους μεθοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια πτήσεων

SAUL LOEB via Getty Images
World leaders participate in a family photo during the G20 summit in Antalya, Turkey, November 15, 2015. AFP PHOTO / SAUL LOEB (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) προηγμένων και αναδυόμενων χωρών του πλανήτη συμφώνησαν να ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια των πτήσεων μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου που περιήλθε σήμερα σε γνώση του Reuters.

Λίγο αργότερα και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλέσθηκε ένα προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου σύμφωνα με το οποίο οι χώρες της G20 θα λάβουν «μέτρα» εναντίον της «αυξανόμενης κυκλοφορίας ξένων τρομοκρατών», τα οποία θα εκτείνονται από «τη διαχείριση των συνόρων» μέχρι «την ενίσχυση όσον αφορά στην ασφάλεια των πτήσεων».

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου σχεδιάζουν να μοιράζονται «επιχειρησιακές πληροφορίες», μια «διαχείριση των συνόρων για να εντοπίζονται οι μετακινήσεις», άλλα «προληπτικά μέτρα» και «μια αρμόζουσα νομική απάντηση».

Οι επικεφαλής της G20, που συνεδριάζουν στην Τουρκία, καταδίκασαν ως «αποτρόπαιες» τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Υπογράμμισαν ότι παραμένουν ενωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης.

Η οριστική ανακοίνωση θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα την Κυριακή.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post