Ολάντ: Η ασφάλεια είναι σημαντικότερη από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ολάντ: Η ασφάλεια είναι σημαντικότερη από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Αλλαγή του συντάγματος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για επιπλέον τρεις μήνες, αντί 12 ημερών, ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε μια ιστορική ομιλία κατά την κοινή συνεδρίαση Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας. Πρόκειται για μια σπάνια στιγμή που το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει όταν πρόκειται για σημαντικά – ιστορικά συμβάντα. Η σύγκλιση των δύο στις Βερσαλίες γίνεται στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι (129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους) στις 13 Σεπτεμβρίου την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Ολάντ αφού είπε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο ορκίστηκε στη συντριβή των τρομοκρατών όπου και αν βρίσκονται και επικεντρώθηκε στη δράση του Ισλαμικού Κράτους.

Ζήτησε να υπάρξουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας και διαβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις για αστυνομικούς έτσι ώστε να υπάρξουν επιπλέον 5.000 άνδρες στα προσεχή πέντε χρόνια. Και ακόμη 1.000 άτομα στα τελωνεία για τους ελέγχους στα σύνορα.

«Επίσης αποφάσισα ότι δεν θα μειωθεί ο αριθμός των απασχολουμένων στον τομέα της Άμυνας και θα υπάρξει αναδιάρθρωση στις δυνάμεις κυβερνοασφάλειας και σε άλλους ευαίσθητους τομείς» είπε και υπογράμμισε: «Τα μέτρα ασφαλείας θα αυξήσουν τις δαπάνες, η ασφάλεια είναι σημαντικότερη από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Το Σύμφωνο Ασφάλειας είναι πιο ισχυρό από το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Ο κ. Ολάντ σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία είπε πως «η δημοκρατία μας δεν μπορεί να θιγεί από αυτούς τους δειλούς που μας επιτέθηκαν. Οι τρομοκράτες θεωρούν ότι οι ελεύθεροι πολίτες θα φοβηθούν από αυτού του είδους τις ενέργειες, αλλά ο γαλλικός λαός είναι ένας λαός που έχει πίστη και θάρρος».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για ένα πόλεμο πολιτισμών και σημείωσε πως «είμαστε εναντίον των τζιχαντιστών».

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε πως απαιτείται υπομονή, λέγοντας πως ο εχθρός χρησιμοποιεί ανέντιμα όπλα.

«Όμως μπορούμε να τον πλήξουμε. Αισθανθήκαμε το φόβο αλλά ο λαός πρέπει να επιδείξει επιμονή και υπομονή».

Ακόμη δήλωσε πως μπήκε στο στόχαστρο η Γαλλία και η νεολαία της Γαλλίας.

«19 εθνικότητες έχασαν τη ζωή τους...Όταν πλήγεται η Γαλλία όλος ο κόσμος είναι στη σκιά» συνέχισε ο Φρανσουά Ολάντ και επανέλαβε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες οργανώθηκαν στη Συρία και διεξήχθησαν στο έδαφός της Γαλλίας με τη συνδρομή κάποιων Γάλλων.

«Θέλουν να μας διαιρέσουν και να μας αποτρέψουν από κάποιες δράσεις στη Μέση Ανατολή. Το Ισλαμικό Κράτος σφαγιάζει πληθυσμούς και είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε και θα εντείνουμε τις επιχειρήσεις μας στη Συρία τις προσεχείς εβδομάδες» είπε.

Ανέφερε πως έχει ζητήσει τη σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά ξεκαθάρισε πως «τους τρομοκράτες θα τους καταστρέψουμε όπου και αν τους βρούμε, το Ισλαμικό Κράτος θα το καταστρέψουμε».

Αναφερόμενος στη Συρία είναι αυτή τη στιγμή ένα εργοστάσιο τρομοκρατών.

«Η διεθνής κοινότητα είναι διαιρεμένη,εμείς έχουμε ζητήσει συνέπεια και ενότητα. Πρέπει να πολεμήσουμε το Ισλαμικό Κράτος μέσα στο πλαίσιο μιας διεθνούς συμμαχίας, γι' αυτό θα μιλήσω με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό μου Βλάντιμιρ Πούτιν... Ο καθένας βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του και ζήτησα από τον υπουργό Άμυνας να έρθει σε επαφή με όλους τους ομόλογούς του στην ΕΕ βάσει του άρθρου που λέει όταν ένα κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση τότε πρέπει να συνδράμουν τα υπόλοιπα».

Σχολιάζοντας τις προσφυγικές ροές από τη Συρία είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να υποδεχθεί τους πρόσφυγες που φεύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες αλλά πρέπει να ελεγχθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα γιατί εάν δεν γίνει αυτό τότε επιστρέφουμε στα εθνικά σύνορα και στα τείχη και στη διάλυση της Ένωσης.

Υπογράμμισε την ανάγκη και αλλαγή του συντάγματος.

«Το σύνταγμά μας είναι μια συλλογική σύμβαση που ενώνει όλους τους πολίτες Έτσι λοιπόν το σύνταγμα θα πρέπει να μεριμνά για την ασφάλειά τους» συνέχισε.

«Πρέπει να μπορούμε να αφαιρέσουμε την υπηκοότητα ενός ατόμου που έχει διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια, θα πρέπει να μπορούμε να απελάσουμε όσους ξένους αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Όλα τα μέτρα που θα αποφασισθούν θα συμπληρώσουν αυτά που έχουν ληφθεί από το 2012» είπε.

Ο κ. Ολάντ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: Η τρομοκρατία δεν θα καταστρέψει τη δημοκρατία. Η δημοκρατία θα καταστρέψει την τρομοκρατία. Ζήτω η Γαλλία».

Αμέσως μετά όλοι συμμετέχοντες τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Δημοφιλή