Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ και ΕΥΠ για τζιχαντιστές στην Ελλάδα: Έντονη ανησυχία και προβληματισμός

Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ και ΕΥΠ για τζιχαντιστές στην Ελλάδα: Έντονη ανησυχία και προβληματισμός
eurokinissi

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μετά την αιματηρή επίθεση στο Παρίσι, καθώς το κλείσιμο των συνόρων από ευρωπαικά κράτη μπορεί να επιφέρει στην Ελλάδα τεράστια πλήγματα στον τομέα της ασφάλειας.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας εκφράζουν την εκτίμησή τους ότι εάν το χειμώνα εγκλωβιστούν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα από εκεί που ήταν χαμηλά στις λίστες με τους πιθανούς στόχος τζιχαντιστών να βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα».

«Μέχρι στιγμής οι ύποπτοι εξτρεμιστές χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τη χώρα μας ως τράνζιτ σταθμό. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ουδέποτε είχε πληροφορίες για προετοιμασία χτυπήματος στη χώρα μας από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η κατάσταση αυτή, όμως, σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα ευρωπαϊκών κρατών θα αλλάξει.

Θα συγκεντρωθεί τεράστιος αριθμός μεταναστών σε αστικά κέντρα που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί. Και σε περίπτωση που ανάμεσά τους υπάρχουν τρομοκράτες που δεν θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα, τότε κανείς δεν θα μπορεί να αποκλείσει ότι θα επιχειρήσουν να πλήξουν στόχους εντός Ελλάδας. Στόχους συμβολικούς που θα πλήξουν με πολεμοφόδια που σχετικά εύκολα θα βρουν αν το επιχειρήσουν. Μέχρι τώρα δεν είχαμε πρόβλημα γιατί δεν είχαν πρόθεση να μας χτυπήσουν», τονίζει αρμόδια πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αξιωματικοί που έχουν εξειδικευτεί στον τομέα της «ανάλυσης κινδύνου» επισημαίνουν ότι η επίθεση στο Παρίσι πρέπει να προβληματίσει τις ελληνικές Αρχές και για έναν ακόμα λόγο: γιατί έδειξε ότι το ISIS μπορεί να στρατολογήσει γρήγορα και εύκολα άτομα που είναι διατεθειμένα να προχωρήσουν σε αιματηρές αποστολές αυτοκτονίας. Εκφράζουν δε το φόβο ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξουν πυρήνες στη χώρα μας που από «κοιμισμένοι» μπορεί να γίνουν ενεργοί.

Έκτακτα μέτρα

Μετά την εκδήλωση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι οι ελληνικές Αρχές τέθηκαν σε συναγερμό. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολές για έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε στόχους γαλλικού ενδιαφέροντος αλλά και σε κυβερνητικά κτίρια. Ένστολοι αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά φρουρούν τα τελευταία 24ωρα σημεία –κυρίως στην πρωτεύουσα- που έχουν χαρτογραφηθεί ως εν δυνάμει στόχοι: πρεσβείες, μεγάλες γαλλικές εταιρίες, υπουργεία, νευραλγικές δημόσιες υπηρεσίες.

Εντολές για αυξημένη επιτήρηση έχουν δοθεί, επίσης, σε πρεσβείες χωρών που έχουν απειληθεί ευθέως από τον ISIS, κυρίως της Ιταλίας και της Αγγλίας, ενώ σε συνεργασία με την ΕΥΠ βρίσκονται κλιμάκια ξένων μυστικών υπηρεσιών με έδρα την Αθήνα.

Δημοφιλή