Γιατί ξέσπασε «πόλεμος» στη Βουλή για την παραμονή Σταυρόπουλου στις Εσωτερικές Υποθέσεις

Γιατί ξέσπασε «πόλεμος» στη Βουλή για την παραμονή Σταυρόπουλου στις Εσωτερικές Υποθέσεις
Eurokinissi

Στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων συνεχίζει να υπηρετεί ο αποπεμφθείς διοικητής κ. Σταύρος Σταυρόπουλος.

Η παραμονή του στην υπηρεσία ως «νούμερο δύο» έγινε αιτία για να ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, καθώς το «ξήλωμά» του ερμηνεύτηκε από πολλούς ως «ειλημμένη απόφαση με πολιτικά κριτήρια».

Η κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο κ. Τόσκας είχε προτείνει ως νέο διοικητή τον Ταξίαρχο Αναστάσιο Αναστασάκο αλλάζοντας τον κ. Σταυρόπουλο εξαιτίας «αναποτελεσματικότητας» της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, επί των ημερών της διοίκησής του.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τόσκα αναρωτήθηκαν γιατί από τη στιγμή που έχει κριθεί πως ήταν αντιπαραγωγικός στη συγκεκριμένη θέση, η ηγεσία να τον διατηρεί στην ίδια υπηρεσία αφαιρώντας του απλά τα… ηνία.

Σε συνέντευξη τύπου στις 13 Οκτωβρίου 2015 ο κ. Νίκος Τόσκας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφθορά είχε απαντήσει πως «η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας κάνει εξαιρετική δουλειά όπου διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα επεμβαίνει άμεσα». Μετά από 22 ημέρες, ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός έστειλε επιστολή στη Βουλή (4 Νοεμβρίου) για την αντικατάστασης της ηγεσίας της.

Η ενέργεια του κ. Τόσκα είχε ερμηνευτεί από κύκλους της Αστυνομίας, ως ανάκτηση του πλήρους ελέγχου κινήσεων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που έχει τη δυνατότητα ερευνών σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ διαθέτει ανακριτικά «υπερ-όπλα» βάσει του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της.

Ένα σημαντικό «όπλο» είναι η δυνατότητά της κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης δεν ισχύει το φορολογικό απόρρητο ενώ όταν... επιβάλλεται, είναι δυνατή η άρση απορρήτου της επικοινωνίας και του τραπεζικού ή χρηματιστηριακού απορρήτου, σύμφωνα με συγκεκριμένες δικονομικές διαδικασίες.

Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Τόσκας είχε εκφράσει την πρόθεσή του για υπαγωγή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων (αδιάφθοροι) στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου μαζί με την Οικονομική Αστυνομία να αποτελέσουν τις αιχμές του δόρατος των οικονομικών ελέγχων που αναμένεται να εξαπολυθούν στο πλαίσιο της επιχείρησης «γέμισμα κρατικών ταμείων» και απευθείας διαπραγμάτευση με τους μεγαλοοφειλέτες.

Δημοφιλή