Η αστυνομία έριξε 5.000 σφαίρες στην επιχείρηση στο βόρειο Παρίσι – Δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη οι νεκροί

Η αστυνομία έριξε 5.000 σφαίρες στην επιχείρηση στο βόρειο Παρίσι
Police forces prepare in Paris, Wednesday, Nov. 18, 2015 after reports of a shooting in the northern suburb of St. Denis.(AP Photo/Francois Mori)
Police forces prepare in Paris, Wednesday, Nov. 18, 2015 after reports of a shooting in the northern suburb of St. Denis.(AP Photo/Francois Mori)
ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολίν, για την επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής τα ξημερώματα στο Παρίσι, η αστυνομία έριξε 5.000 σφαίρες.

«Όλα δείχνουν» ότι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν ή εξουδετερώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Σεντ Ντενί, στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, θα «μπορούσε να αναλάβει δράση» και να διαπράξει μια νέα επίθεση, είπε ο εισαγγελέας.

Οι αρχές έχουν προς το παρόν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ η Washington Post με αποκλειστικό της ρεπορτάζ αναφέρει ότι είναι νεκρός ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ (Abdelhamid Abaaoud).

Ο εισαγγελέας του Παρισιού πάντως δήλωσε ότι δε βρίσκεται σε θέση να διευκρινίσει ούτε τον αριθμό ούτε τα στοιχεία των ανθρώπων που σκοτώθηκαν.

Όπως είπε ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη οι νεκροί. Επίσης, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 8 άτομα, 7 άνδρες και μια γυναίκα και ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες δεν είναι ο Αμπααούντ, ούτε ο Σαλα Αμπντεσλάμ, άτομο που επίσης καταζητείται. Ο Μολίν είπε τέλος ότι οι γαλλικές αρχές έφτασαν στο διαμέρισμα στο Σεντ Ντενίς μετά από μαρτυρίες ότι ο Αμπααούντ βρίσκεται ακόμη σε γαλλικό έδαφος και μετά από σχολαστική παρακολούθηση της περιοχής, πριν την επέμβαση.

Επιπλέον ο Γάλλος εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ανακαλύφθηκε ένα κινητό τηλέφωνο εντός ενός κάδου απορριμμάτων στο εξωτερικό του συναυλιακού χώρου του Μπατακλάν, με το μήνυμα: «φύγαμε, ξεκινάμε».

«Η έρευνα επικεντρώνεται προφανώς στο να διευκρινιστεί ποιος ήταν ο παραλήπτης του μηνύματος» που εστάλη στις 21.42 το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν από την επίθεση, προσέθεσε ο ίδιος.

Ο εισαγγελέας παρουσίασε τον Αμπααούντ ως ένα πρόσωπο «για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο εμπνευστής πολλών σχεδίων τρομοκρατικών επιθέσεων ή αποπειρών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος».

Reuters: Ετοίμαζαν νέα επίθεση την Πέμπτη

Σύμφωνα δε με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, οι φερόμενοι ως ισλαμιστές τρομοκράτες που βρέθηκαν σήμερα στο στόχαστρο της επιχείρησης της γαλλικής αστυνομία, σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση στην οικονομική και επιχειρηματική συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας, Λα Ντεφάνς.

Μια πηγή που πρόσκειται στις έρευνες γνωστοποίησε ότι η επίθεση είχε οργανωθεί για αύριο Πέμπτη, στη συνοικία όπου εδρεύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός κολοσσός Total αλλά και η τράπεζα Societe General.

Αρκετές αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι στόχοι των τρομοκρατών ήταν το εμπορικό κέντρο Quatre Temps και η κεντρική πλατεία της συνοικίας με τους ουρανοξύστες και τα γραφεία των επιχειρήσεων στο δυτικό τμήμα του Παρισιού.

Δημοφιλή