ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/11/2015 02:46 EET | Updated 19/11/2015 02:46 EET

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων: Ποιοι είναι οι στόχοι για το Ασφαλιστικό

Sooc

Μετά την προσωρινή ανάσα που πήρε η κυβέρνηση από τη συμφωνία με τους δανειστές για το νέο πλαίσιο πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βουτήξει και πάλι στα βαθιά προκειμένου αυτή τη φορά να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς για το Ασφαλιστικό.

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων, που θα έχει ως αντικείμενο το νέο πακέτο προαπαιτούμενων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το μεγάλο «αγκάθι» της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού συστήματος.

Το πρώτο ραντεβού των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών θα γίνει στις 5 το απόγευμα προκειμένου, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, να γίνει η πρώτη συζήτηση αναφορικά με τους κεντρικούς άξονες του νομοθετήματος για το Ασφαλιστικό.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις προθέσεις των δανειστών αναφορικά με το αίτημα της κυβέρνησης οι αλλαγές στο ασφαλιστικό να «σπάσουν» στα δύο, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες πολιτικές αντιδράσεις από τις αλλαγές.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται δεδομένο ότι στον προϋπολογισμό του 2016 που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη βουλή θα προβλέπεται περικοπή δαπανών από το Ασφαλιστικό της τάξης των 700 έως 900 εκατ ευρώ. Ωστόσο, η εξειδίκευση των μέτρων που θα φέρουν τις περικοπές θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα ώστε να έχουν οριστικοποιηθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να λύσει το γρίφο των νέων μειώσεων στις συντάξεις και να καταλήξει σχετικά με το σχέδιο που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Στο ίδιο πακέτο θα πρέπει να βρίσκεται και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Αντίστοιχα τη συνάντηση με τους δανειστές θα απασχολήσει και η δημιουργία ενός υπερ-Ταμείου στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα Ταμεία, αλλά και ο φορέας που θα ενταχθούν τα επικουρικά και τα εφάπαξ, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ποσοστό αναπλήρωσης στον υπολογισμό της σύνταξης.

Η δόση

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών θα έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη σημερινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή. Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να υπάρξουν εκπλήξεις, προκειμένου το Euro Worgking Group (τεχνοκράτες υπουργείων Οικονομικών Ευρωζώνης) της Παρασκευής να επικυρώσει την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων δράσεων και να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2δισ ευρώ.

Αντίθετα η μεγάλη δόση των 10δισ ευρώ που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εκταμιευθεί αργότερα, καθώς οι δανειστές θα περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδας να οριστικοποιήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα καλυφθούν από τα κεφάλαια του ESM.

Στο EWG της Παρασκευής αναμένεται να συζητηθεί και το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων δράσεων η υλοποίηση του οποίου θα αποδεσμεύσει την υποδόση του 1δισ ευρώ.

Sponsored Post