Aποσύρεται η δωρεά 3 εκ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΜΣΤ

Aποσύρεται η δωρεά 3 εκ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ΕΜΣΤ
sooc

Η δωρεά των τριών εκατομμυρίων ευρώ του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που ήταν και απαραίτητη για να κάνει επιτέλους εγκαίνια το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αποσύρεται.

Η συμφωνία ειχε γίνει πριν από 18 μήνες, τον Απρίλιο του 2014, πάντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δυστυχώς όμως το χρονοδιάγραμμα που είχε μπει μέχρι τώρα δεν τηρήθηκε από την πλευρά της πολιτείας με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το Ίδρυμα Νιάρχου να αποσύρει τη δωρεά.

Η Huffpost Greece επικοινώνησε με το Ίδρυμα Νιάρχου. Μας ενημερώσαν ότι είναι σε στενή συνεννόηση με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη διεύθυνση του εδώ και αρκετό καιρό, ενώ πρόσθεσαν οτι το Μουσείο μπορεί να ξανα-υποβάλλει αίτηση όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βασικότερη προϋπόθεση για τη δωρεά ήταν η πρόσληψη νέου προσωπικού. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κου Μπαλτά μόλις πριν δυο εβδομάδες ότι δεν κινδυνεύει να χαθεί η δωρέα του ΕΜΣΤ, κι ότι το Μουσείο θα ανοίξει «το πολύ σε τρεις μήνες», η δωρεά αποσύρθηκε.

Όλα αυτά ενώ οι βασικές εργασίες έχουν τελειώσει από το Μάρτιο ενώ το έργο έχει παρουσιαστεί επίσημα στους δημοσιογράφους από το Μάιο.

Το σίριαλ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δεν έχει απ΄ ότι φαίνεται τελειωμό. Η ιδιαίτερα αντιδημοφιλής απομάκρυνση της επί χρόνια διευθύντριας του Μουσείου Άννας Καφέτση, και η αντικατάσταση της από την Κατερίνα Κοσκινά, (την ίδια ώρα που ο προηγούμενος Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης δήλωνε ότι πρεπει να γίνει «διεθνής διαγωνισμός» για τη θέση), σίγουρα καθυστέρησαν παραπάνω μια ιστορία που μετράει τουλάχιστον μια πενταετία.

Σε συνέντευξη της το Μάιο του 2015 η Κατερινα Κοσκινά είχε πει στη HuffPost Greece ότι «Tα τρία βασικά ζητήματα είναι τα οικονομικά, το προσωπικό και ο χρόνος. Ακόμη, δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσει ένα Μουσείο αυτών των προδιαγραφών»

To EΜΣΤ με τη σειρά του, και μετά από σειρά δημοσιευμάτων, έστειλε στους δημοσιογράφους την εξής δήλωση στην οποία μιλά για «τυπικές διαδικασίες»

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενημερώνει πως το τελευταίο διάστημα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος με την υπέρβαση των δυσκολιών που οφείλονταν σε εκκρεμότητες διοικητικές και οικονομικές.

Με την συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προχώρησαν πρόσφατα η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου και του κονδυλίου για την προσωρινή παραλαβή του νέου κτηρίου που είναι προαπαιτούμενα για την υλοποίηση της δωρεάς του «Ιδρύματος Σ. Νιάρχος» και οποιασδήποτε άλλης δωρεάς ή χορηγίας ήθελε προκύψει.

Εν τω μεταξύ, εκπονήθηκαν νέα Μουσειολογική Μελέτη επί της οποίας βασίζεται η νέα Μουσειογραφική Μελέτη, που βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εγκρίσεων, ούτως ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποβληθεί στο Συμβούλιο Μουσείων. Επιπλέον, η έγκριση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Μουσείου επιτρέπει πλέον την διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του απαραίτητου προσωπικού για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία του νέου Μουσείου, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.

Το Μουσείο μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας που οφείλονταν στην αναγκαιότητα επίλυσης πολλών και ποικίλων προβλημάτων, βρίσκεται σήμερα σε μία πολύ δημιουργική φάση, η οποία θα ανακοινωθεί λεπτομερώς με Συνέντευξη Τύπου.

Για τον λόγο αυτό και επειδή το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα συλλογικό όραμα που μας αφορά όλους και δεν μπορεί παρά η πρόοδός του να χαροποιεί όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, κρίνουμε σκόπιμο πριν να γίνονται οι όποιες ανακοινώσεις και δημιουργούνται ανακριβείς εντυπώσεις και απογοήτευση, να διασταυρώνονται οι πληροφορίες με το Μουσείο.

Η αναγκαιότητα υποβολής νέου αιτήματος για δωρεά στο «Ίδρυμα Σ. Νιάρχος», οφείλεται σε τυπικές διαδικασίες και στην απεμπλοκή από χρονικούς περιορισμούς και σχετίζεται με τις ενέργειες που γίνονται για το άνοιγμα του Μουσείου το συντομότερο δυνατόν.

Δημοφιλή