ΔΙΕΘΝΕΣ
19/11/2015 06:49 EET | Updated 19/11/2015 08:57 EET

Επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής στην καρδιά των Βρυξελλών. Πληροφορίες για μία σύλληψη

ASSOCIATED PRESS
Armed police guard a street in Brussels on Monday, Nov. 16, 2015. A major action with heavily armed police is underway in the Brussels neighborhood of Molenbeek amid a manhunt for a suspect of the Paris attacks. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Επιχειρήσεις στις Βρυξέλλες διέταξε η βελγική κυβέρνηση με στόχο τον εντοπισμό ατόμων που συνδέονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ομάδες αστυνομικών (ομάδα RAID) έχουν εισβάλει σε τουλάχιστον έξι σπίτια πολιτών που συνδέονταν με τον Bilal Hadfi, έναν από τους βομβιστές του Stade de France.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία σύλληψη.

Οι έρευνες διεξάγονται κυρίως στο Μολενμπέκ και την συνοικία Ζετ των Βρυξελλών. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το Μολενμπέκ θεωρείται «άνδρο των τζιχαντιστών» και θυμίζει αρκετά την συνοικία Σεν Ντενί στο Παρίσι, όπου έλαβαν χώρα επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον The Guardian, στο Σεν Ντενί καταφτάνουν τώρα εγκληματολογικοί ερευνητές για να διαπιστωθεί εάν ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο εγκέφαλος των επιθέσεων, σκοτώθηκε στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί όπου ανατινάχθηκε γυναίκα-καμικάζι. Η τελευταία εκτιμάται ότι ήταν ξαδέλφη του και ότι είχε κλειστεί στο διαμέρισμα μαζί του. Δεν είναι γνωστό εάν εκείνος κατάφερε να διαφύγει.

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας

Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, το κράτος θα δαπανήσει επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της βίας των τζιχαντιστών. Σε ομιλία του προς το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ο Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και ένα έτος, πρόσθεσε ότι το Βέλγιο θα εισαγάγει επίσης μια σειρά από μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων θα είναι η φυλάκιση των τζιχαντιστών που επιστρέφουν από τη Συρία και το κλείσιμο μη αναγνωρισμένων τόπων λατρείας.

Επίθεση εναντίον δημοσιογράφων στο Μολενμπέκ

Σύμφωνα με το BBC, δημοσιογράφοι του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου NTV δέχτηκαν επίθεση από ομάδα εφήβων στο Μολενμπέκ, οι οποίοι τους ξυλοκόπησαν και στην συνέχεια λήστεψαν. Ο δημοσιογράφος Konstantin Panyushkin ανέφερε ότι το τηλεοπτικό συνεργείο αναζητούσε φίλους και συγγενείς του Hadfi. Σύμφωνα, με τον ίδιο, οι νεαροί, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο τμήμα, είναι υποστηρικτές του βομβιστή.

Όπως μεταδίδουν δημοσιογράφοι, παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, η κεντρική λαϊκή αγορά του Μολενμπέκ είναι ανοιχτή και γεμάτη κόσμο.