Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ

Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ
Twitter

Νεκρός είναι ο 27χρονος Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, όπως μετέδωσε το γαλλικό τηλεοπτικό δικτύου BFM TV. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την εισαγγελία του Παρισιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην επτάωρη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Σεν Ντενί. Οι εγκληματολόγοι που είχαν φτάσει στο διαμέρισμα όπου έγιναν οι επιχειρήσεις επιβεβαίωσαν ότι ένας από τους νεκρούς είναι ο καταζητούμενος τρομοκράτης από τα δαχτυλικά του αποτυπώματα. Το σώμα του, σύμφωνα με το BBC, είχε παραμορφωθεί από τις σφαίρες των αστυνομικών και θραύσματα βόμβας. Υπενθυμίζουμε ότι η 26χρονη ξαδέλφη του, Hasna Aitboulahcen, ανατινάχθηκε στο διαμέρισμα την στιγμή που οι αρχές άνοιξαν πυρ.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί στην Ελλάδα. Όπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σήμερα, Πέμπτη, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου εισέβαλε σε έξι σπίτια στις συνοικίες Μολενμπέκ και Ζετ των Βρυξελλών. Από τις έρευνες που διενεξήχθησαν συνελήφθη ένα άτομο, χωρίς να είναι γνωστό εάν πρόκειται για τον δεύτερο καταζητούμενο.

«Το τσογλάνι που έκλεβε πορτοφόλια»

Ο 28χρονος βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, μαροκινής καταγωγής, μεγάλωσε στη λαϊκή συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών, όπου κατοικούν πολλοί άραβες μετανάστες και η οποία χαρακτηρίζεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, έχει απαγάγει και μεταφέρει στη Συρία τον 13χρονο αδελφό του Γιουνές, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο μικρότερος σε ηλικία τζιχαντιστής του ΙΚ.

«Το τσογλάνι» που παρενοχλούσε τους συμμαθητές και τους καθηγητές του ή έκλεβε πορτοφόλια, όπως περιέγραψε ένας πρώην συμμαθητής του στη βελγική ταμπλόιντ La Derniere Heure, είναι συνεργός του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ενός από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι που διαφεύγει του οποίου ο αδελφός Μπραχίμ ανατινάχθηκε στο μπαρ Comptoir Voltaire της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το πραγματικό όνομα του είναι Αμπού Ουμάρ αλ-Μπαλτζίκι και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στις αρχές του 2013, αλλά δεν είναι σαφές πότε ριζοσπαστικοποιήθηκε. Σύμφωνα με το Associated Press, μάλιστα, φοίτησε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία του Βελγίου, το Saint-Pierre d'Uccle.

Φέρεται ότι είναι γιος ενός μαροκινού καταστηματάρχη κι είναι εκείνος που εμφανίζεται σε προπαγανδιστικό βίντεο του ΙΚ, το 2014, να οδηγεί ένα φορτηγάκι σέρνοντας από πίσω του ακρωτηριασμένα πτώματα και οδηγώντας τα σε ομαδικό τάφο.

Ο Αμπαούντ συμμετείχε στον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων σε τρένα και εκκλησίες οι οποίες απετράπησαν καθώς και στο σχέδιο δολοφονίας βέλγων αξιωματούχων της αστυνομίας λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες το τηλέφωνό του είχε εντοπιστεί τότε στην Ελλάδα. Φέρεται να επέβλεψε και να χρηματοδότησε τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, μαζί με δύο άλλους βέλγους τζιχαντιστές, τους Χαλίντ Μπεν Λάρμπι και Σουφιάν Αμγκάρ, σχεδίαζαν να σκοτώσουν αστυνομικούς, αλλά η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο κρησφύγετό τους στο Βερβιέρ προτού προλάβουν να προχωρήσουν στις επιθέσεις.

Ο Μπεν Λάρμπι και ο Αμγκάρ σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, η οποία στο κρησφύγετό τους ανακάλυψε καλάσνικοφ, υλικό για κατασκευή βόμβας και αστυνομικές στολές στις 15 Ιανουαρίου. Ο Αμπαούντ δεν βρισκόταν όμως στο σπίτι τη στιγμή εκείνη και κατάφερε να διαφύγει στη Συρία και έναν μήνα αργότερα να εμφανίζεται μάλιστα στο έβδομο τεύχος του προπαγανδιστικού περιοδικού του ΙΚ, το Dabiq.

Δημοφιλή