ΔΙΕΘΝΕΣ
19/11/2015 05:23 EET | Updated 19/11/2015 07:50 EET

Την πλήρη απαγόρευση ημιαυτόματων και αχρηστευμένων πυροβόλων όπλων στην ΕΕ ζητεί η Κομισιόν

TPCOM/Flickr
Berlaymont building, Brussels, Belgium, headquarter of the European Commission

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ενισχύσει τους νομικούς περιορισμούς σε συγκεκριμένους τύπους όπλων που χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες σε σειρά επιθέσεων στην Ευρώπη, αναφέρει το Politico.

Τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν την πώληση αποσυρθέντων όπλων που στην συνέχεια θέτονται σε λειτουργία από τους αγοραστές. Οι αρχές αναφέρουν ότι τέτοιου είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι αλλά και στην απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στην υπερταχεία Thalys τον Αύγουστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπλα που αγοράστηκαν αχρηστευμένα και τέθηκαν ξανά σε λειτουργία, χρησιμοποιήθηκαν και στις επιθέσεις στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo τον Ιανουάριο.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαφορετικούς κανονισμούς σχετικά με την πώληση παλαιών όπλων. Επί παραδείγματι, Καλάσνικοφ από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης που έχουν απενεργοποιηθεί, πωλούνται με μεγάλη ευκολία σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών αξιών συντονίστηκαν εκτός συνόρων, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να αντισταθούμε σε αυτές τις απειλές», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν, νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή σε τρεις μήνες, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ τα ίδια πρότυπα ασφαλείας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση περιλαμβάνει την απαγόρευση κάθε είδους πώληση ημιαυτόματων πυροβόλων όπλων σε Ευρωπαίους πολίτες και η διαδικτυακή πώληση παλιών όπλων.

Όπως είχαν αναφέρει σλοβακικά μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο, οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στα γραφεία του Charlie Hebdo είχαν αγοράσει Καλάσνικοφ-αντίκες με νόμιμο τρόπο στην Σλοβακία. Τα όπλα αυτά πωλούνταν για να χρησιμοποιηθούν σε ταινίες εποχής, όμως οι τρομοκράτες βρήκαν κάποιον ειδικό στο Βέλγιο που κατάφερε να τα θέσει ξανά σε λειτουργία.

Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο. Στόχος είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να προφυλαχθεί η συνθήκη Σένγκεν.

Sponsored Post