Γιούνκερ: Νο 1 κίνδυνος για την Ευρώπη το Ισλαμικό Κράτος

Γιούνκερ: Νο 1 κίνδυνος για την Ευρώπη το Ισλαμικό Κράτος
European Commission President Jean Claude Juncker arrives on the occasion of a summit on migration in Valletta, Malta, Thursday, Nov. 12, 2015. (AP Photo/Antonio Calanni)
European Commission President Jean Claude Juncker arrives on the occasion of a summit on migration in Valletta, Malta, Thursday, Nov. 12, 2015. (AP Photo/Antonio Calanni)
ASSOCIATED PRESS

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό κράτος αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για την Ευρώπη, τόνισε κατα τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος εκ παραλλήλου κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμησή του.

Ερωτηθείς για το μέλλον που θα πρέπει να επιφυλαχθεί στον Άσαντ, ο ίδιος επεσήμανε ότι θα ήταν εξίσου λάθος να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση με τον Ασάντ, καθώς και ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση χωρίς αυτόν. Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και κατά πόσο ο Πρόεδρος Πούτιν έχει γίνει εκ νέου σύμμαχος της ΕΕ, ανέφερε: «Ο Πούτιν είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας - και δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς την ενισχυμένη συμμετοχή της Ρωσίας». Ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να τιμωρεί η ΕΕ τη Ρωσία σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας και να συμμαχεί μαζί της στο ζήτημα της Συρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ απάντησε στην κρίση της Ουκρανίας με την επιβολή κυρώσεων, επειδή δεν υπήρχε άλλη λύση. «Αυτό δεν πρέπει όμως να μας εμποδίζει να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα με τη Ρωσία».

Ερωτηθείς αν το Βέλγιο ήταν ο αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, σε συνέχεια των αποκαλύψεων για διασυνδέσεις των τρομοκρατών με τις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι το Βέλγιο ήταν «ένας από αυτούς». Σε επανειλημμένες ερωτήσεις εάν η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο, τόνισε: «Δεν πρέπει να δίνουμε απλές απαντήσεις σε σύνθετα ερωτήματα. Υπήρξαν πολεμικές ενέργειες στο ευρωπαϊκό έδαφος». Ερωτηθείς τι εννοεί αναφερόμενος σε «άβυσσο» όταν μίλησε για τις συνέπειες αποτυχίας της Ευρώπης έναντι του λεγόμενου Ισλαμικού κράτους, ανέφερε ότι ενδεχόμενη αποτυχία θα ήταν «το τέλος».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής φάνηκε να υποστηρίζει πλήρως τον Πρόεδρο της Γαλλίας, με μόνη εξαίρεση σχετικά με το θέμα των πολιτικών ελευθεριών. Αναφερόμενος στην πρόταση Ολαντ για αναθεώρηση του συντάγματος της χώρας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε: «Μετά την 9/11, η Ουάσιγκτον προχώρησε σε παράλογες άμεσες ενέργειες. Αλλά εμείς θα αντιτάξουμε δύναμη και λογική στην τρομοκρατία. Οι ατομικές ελευθερίες αποτελούν μέρος του τρόπου ζωής μας και οι τρομοκράτες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το αλλάξουν αυτό». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν απευθύνεται άμεσα στο Γάλλο Πρόεδρο, για τον οποίο ανέφερε ότι «δε θα είναι υπερβολικός, δεν απειλεί τις ατομικές ελευθερίες, δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση».

Δημοφιλή