«Λέτε πως είστε σκληροί...αλλά φοβάστε χήρες και ορφανά». Μια διαφορετική ομιλία του Ομπάμα για το προσφυγικό

«Λέτε πως είστε σκληροί...αλλά φοβάστε χήρες και ορφανά». Ένας υπέροχος Ομπάμα κατακεραυνώνει τους Ρεπουμπλικάνους

Επιλέγοντας προσεκτικά κάθε λέξη, αποδίδοντας νόημα ακόμη και στην κάθε παύση και συνοδεύοντας την ομιλία του με συγκεκριμένη στάση σώματος που έδειχνε την δυσαρέσκεια αλλά και την αγανάκτησή του, ο Μπαράκ Ομπάμα κατακεραύνωσε με έναν πραγματικά ιδιαίτερο και σπάνιο – τουλάχιστον για την ελληνική πολιτική σκηνή- τους Ρεπουμπλικάνους που κάνουν εκστρατεία κατά του ομοσπονδιακού προγράμματος που εκπονείται για την φιλοξενία στις ΗΠΑ 10.000 προσφύγων από τη Συρία.

Μιλώντας στη Μανίλα των Φιλιππίνων-στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου APEC-o πρόεδρος της χώρας, εστίασε ιδιαίτερα στους κυβερνήτες πολιτειών αλλά και σε υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τους οποίους όχι μόνο τους κατηγόρησε πως η εχθρική ξενοφοβική ρητορική τους δεν συνάδει με τις αμερικανικές αξίες αλλά και πως αν και το...παίζουν σκληροί αποδεικνύεται πως «φοβούνται χήρες και 3χρονος ορφανά». Σημειώνεται πως ο Ομπάμα αναμένεται να θέσει βέτο Ομπάμα θα θέσει βέτο σε πρόταση Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων για περισσότερους ελέγχους προσφύγων από τη Συρία ή το Ιράκ η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις προεδρικές εξαγγελίες για μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ έως και 80.000 προσφύγων από τη Συρία σε βάθος 3ετίας.

«Όταν υποψήφιοι λένε πως δεν πρέπει να δεχθούμε 3χρονα ορφανά, αυτό είναι πολιτικός θεατρινισμός...Όταν κάποιο λένε πως πρέπει να τους υποβάλλουμε σε θρησκευτικές δοκιμασίες και πως μόνο οι Χριστιανοί, αποδεδειγμένα Χριστιανοί, πρέπει να γίνονται δεκτοί, αυτό είναι προσβλητικό και αντίκειται στους αμερικανικές αξίες...Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ισχυρό επιχείρημα στρατολόγησης στον ISIS από τη ρητορική που βλέπουμε σε αυτό τον εν εξελίξει δημόσιο διάλογο... Και θα προσέθετα παρεμπιπτόντως, πως αυτοί είναι οι ίδιοι τύποι που συχνά υποστηρίζουν πως είναι τόσο “σκληροί” που μόνο μιλώντας στον Πούτιν ή κοιτώντας τον ISIS ή χρησιμοποιώντας τη τη γνωστή φρασεολογία τους, θα κατάφερναν να λύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν... Απ' οτι φαίνεται όμως φοβούνται και μάλιστα πολύ, χήρες και ορφανά που έρχονται στις ΗΠΑ, μια κίνηση που αποτελεί μέρος της παράδοσής μας...Το να εκφράζουμε τη συμπόνοια μας. Αρχικά ανησυχούσαν για τον Τύπο πως ήταν πολύ σκληροί μαζί τους κατά τη διάρκεια των debates. Τώρα ανησυχούν για 3χρονα ορφανά. Αυτό δεν μου κάνει για “πολύ σκληρούς”».

Δημοφιλή