Ο FDA ενέκρινε το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ψάρι

Ο FDA ενέκρινε το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ψάρι
adactio/Flickr

Ο αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ενέκρινε την κατανάλωση του «Frankenfish» (ψάρι-Φρανκενστάιν).

Πρόκειται για ένα γενετικά τροποποιημένο σολομό που αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό και έχει περισσότερο ψαχνό. Το ψάρι απέκτησε τις ιδιότητές του χάρη στην εταιρεία AquaBounty Technologies, η οποία προσπαθεί να βγάλει στην αγορά το προϊόν τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με την Μπερναντέτ Ντάνχαμ, εκπρόσωπο του FDA, το ψάρι καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και είναι ασφαλές να καταναλωθεί. Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τον δρόμο για την κατανάλωση των GMO (γενετικά τροποποιημένων οργανισμών).

Η αμερικανική Ένωση Καταναλωτών ασκεί πιέσεις για αναγραφή της συγκεκριμένης ιδιότητας στις ετικέτες των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, καθώς μεγάλη μερίδα πληθυσμού τα θεωρεί επικίνδυνα. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, η παραγωγή και κατανάλωση GMO ίσως λύσει το πρόβλημα της πείνας.

«Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τι είδους φαγητό αγοράζουν», ανέφερε ο Michael Hansen, εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σολoμός «Frankenfish» είναι στείρος ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί εάν καταλήξει στον ωκεανό. Το ψάρι θα μεγαλώνει σε ιχθυοτροφεία στον Παναμά ή τον Καναδά.

Δημοφιλή