ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2015 17:49 EET | Updated 21/11/2015 17:57 EET

Ανθρωποκυνηγητό στις Βρυξέλλες για τον εντοπισμό δύο υπόπτων. Ο ένας ζωσμένος με εκρηκτικά

Σε «πόλη φάντασμα» έχουν μετατραπεί οι Βρυξέλλες, με τον στρατό να βρίσκεται στους δρόμους και τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους. Όλοι οι σταθμοί του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ υπάρχει σύσταση προς το κοινό να αποφεύγει τους χώρους όπου συγκεντρώνονται μεγάλα πλήθη. Πολλές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών, δύο συναυλίες του Τζόνι Χόλιντεϊ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό, με τις αρχές να αναζητούν δύο υπόπτους, ένας εκ των οποίων είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

Για πρώτη φορά, η βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού (4+), ενώ ολόκληρη η χώρα παραμένει στο επίπεδο 3. Ο λόγος που έχουν ληφθεί τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας είναι μια «επικείμενη τρομοκρατική ενέργεια με όπλα και εκρηκτικά».

«Αυτό προκύπτει από αρκετά ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την απειλή να διαπραχθεί μια επίθεση παρόμοια με εκείνη που διαπράχθηκε στο Παρίσι» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ.

Ο δήμαρχος των Βρυξελλών ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι τα καφέ και εστιατόρια θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

Μετά τις έξι εφόδους που είχε πραγματοποιήσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία στις συνοικίες Μολενμπέκ και Ζετ, είχε εντοπιστεί οπλοστάσιο με χημικά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Dernière Heure». Επίσης, συνελήφθη ένα άτομο το οποίο συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία αναζητεί τον Σαλέχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος, σύμφωνα με φίλους του που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, κρύβεται στις Βρυξέλλες και προσπαθεί να βρει τρόπο να επιστρέψει στην Συρία. Ο Αμπντεσλάμ φέρεται να είναι ένας από τους τρομοκράτες που σχεδίασαν τις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο 27χρονος Βέλγος αρχιτέκτονας, ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, όμως για άγνωστο ακόμη λόγο, δεν τα έθεσε σε λειτουργία.

Για τουλάχιστον επτά ώρες κρυβόταν στο Παρίσι, μέχρι που οι φίλοι του τον βοήθησαν να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Παρόλο που οι αρχές τον συνέλαβαν στα γαλλοβελγικά σύνορα, αφέθηκε ελεύθερος μαζί με εκείνους που τον βοήθησαν να διαφύγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες και υπάλληλοι του Πενταγώνου απαγορεύεται να ταξιδέψουν τις επόμενες 72 ώρες στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι στις Βρυξέλλες χτυπά η «καρδιά» της ΕΕ, καθώς εκεί βρίσκονται κτίρια βασικών θεσμών της όπως η έδρα της Κομισιόν, τα κεντρικά του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ – σε όλες τις περιπτώσεις πιθανοί στόχοι τρομοκρατικών πληγμάτων, και ως εκ τούτου στρατιώτες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας σε διάφορα μέρη των Βρυξελλών.

Η κατάσταση στο Βέλγιο θα επανεξεταστεί την Κυριακή το απόγευμα με σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι πολλοί Βέλγοι δεν ακύρωσαν τα σχέδιά τους, παρά τον φόβο που επικρατεί στις Βρυξέλλες. Φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, δείχνει ζευγάρι νεόνυμφων να ποζάρει πλάι σε στρατιώτες.

Moλενμπέκ, το «άνδρο των τζιχαντιστών»

Το Μολενμπέκ είναι μία εκ των 19 συνοικιών των Βρυξελλών. Πρόκειται για μια βιομηχανική περιοχή στην καρδιά της Ευρώπης, που κατά πολλούς αποτελεί «εκτροφείο τζιχαντιστών». Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, λίγοι ξαφνιάστηκαν όταν άκουσαν ότι οι αρχές ξεκίνησαν τις έρευνές τους στο Μολενμπέκ.

Μετά της παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929, η εγκληματικότητα στην βιομηχανική αυτή περιοχή των Βρυξελλών εκτοξεύτηκε. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, με την ανεργία να αγγίζει το 30% και μερικές από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες του Βελγίου να δρουν στην περιοχή ανενόχλητες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η βιομηχανική αυτή ζώνη, σε μικρή απόσταση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρείται ότι είναι η «ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των τζιχαντιστών».