ΔΙΕΘΝΕΣ
22/11/2015 03:31 EET | Updated 22/11/2015 09:22 EET

Παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό οι Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ

ASSOCIATED PRESS
Belgian Army soldiers and police patrol an otherwise busy shopping street in Brussels on Saturday, Nov. 21, 2015. Belgium raised its security level to its highest degree on Saturday as the manhunt continues for extremist Salah Abdeslam who took part in the Paris attacks. The security levels shut down all metro lines and shuttered many shops as well as canceling sports matches. (AP Photo/Virginia Mayo)

Και την Κυριακή παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού η πόλη των Βρυξελλών, με το μετρό και τα καταστήματα κλειστά και αυξημένη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας λόγω του φόβου περί τρομοκρατικής επίθεσης ανάλογης αυτής του Παρισιού.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον φυγά Σαλάχ Αμπντεσλάμ – έναν από τους επικεφαλής των τρομοκρατών που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο Παρίσι- που εκτιμάται ότι φέρει γιλέκο αυτοκτονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών και στόχος του είναι να καταφθάσει στη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι η πόλη ήταν η βάση των τρομοκρατών του ISIS που αιματοκύλισαν στο Παρίσι, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Ζαμπόν, είπε ότι η υπάρχουσα απειλή είναι μεγαλύτερη αυτής που συνιστά από μόνος του ο Αμπντεσλάμ, προσθέτοντας ότι αναζητούνται διάφοροι ύποπτοι και όχι μόνο ο 26χρονος τρομοκράτης

Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ, υπάρχουν «ακριβείς πληροφορίες» ότι «άτομα με όπλα και εκρηκτικά θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επίθεση...ίσως ακόμη και σε πολλαπλά σημεία». Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o Αμπντεσλάμ φέρεται να έχει ένα μεγάλο τζάκετ και να είναι έτοιμος να ανατιναχθεί (όπως ανέφερε στον δικηγόρο του ένας από τους άνδρες που τον μετέφεραν στο Βέλγιο). Αυτό δημιουργεί ερωτήματα, καθώς ενδεχομένως να σημαίνει ότι προοριζόταν να ανατιναχθεί στο Παρίσι αλλά να δίστασε, ενώ φίλοι του είπαν στο ABC News ότι του μίλησαν στο Skype και ότι έμαθαν πως κρύβεται στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να διαφύγει στη Συρία. Όπως είπαν, πέραν των ευρωπαϊκών αρχών που τον καταδιώκουν, παρακολουθείται και από στελέχη του Ισλαμικού Κράτους, που έχουν «απογοητευθεί» που δεν πυροδότησε το γιλέκο του.

Υπενθυμίζεται ότι μπροστά σε μια «επικείμενη» απειλή, η κυβέρνηση του Βελγίου ανέβασε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο 4 για την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο της πόλης και τη φλαμανδική συνοικία Βιλβόρντε, απ’ όπου προέρχονται πολλοί νέοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας «ενός κινδύνου για μια επίθεση παρόμοια με αυτή του Παρισιού», όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός , με πιθανούς στόχους «εμπορικούς δρόμους, διαδηλώσεις, χώρους διασκέδασης και μέσα μεταφοράς».

Κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό τουλάχιστον ως το απόγευμα της Κυριακής, οπότε θα επανεξεταστεί η κατάσταση από τις αρχές. Ο Μισέλ αναμένεται αργότερα να προεδρεύσει μιας σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι, τα περισσότερα μουσεία παρέμειναν κλειστά το Σάββατο, ενώ ακυρώθηκαν αθλητικοί αγώνες και πορείες, γεγονός που έκανε τις Βρυξέλλες να μοιάζουν με νεκρή πόλη. Επίσης, έπειτα από σύσταση του δημάρχου των Βρυξελλών, κλειστά παρέμειναν και τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ.