Εμφύλιος στη ΝΔ: Το φιάσκο των εκλογών άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου»

Εμφύλιος στη ΝΔ: Το φιάσκο των εκλογών άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου»
Sooc

Τον «Ασκό του Αιόλου» στο εσωτερικό της ΝΔ άνοιξε το φιάσκο των εσωκομματικών εκλογών την Κυριακή, με το «παιχνίδι» της απόδοσης ευθυνών να δείχνει να εξελίσσεται σε πραγματικό εμφύλιο στις τάξεις του κόμματος.

Σφοδρά πυρά έχει δεχτεί η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), και ειδικότερα ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρός της, Ανδρέας Παπαμιμίκος, την παραίτηση/ αντικατάστασή του οποίου δείχνουν να επιθυμούν και οι τέσσερις υποψήφιοι. Νωρίτερα το πρωί, όταν είχε γίνει σαφές ότι τα τεχνικά προβλήματα δεν θα ήταν δυνατόν να ξεπεραστούν εγκαίρως, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε ζητήσει αναβολή της διαδικασίας, προειδοποιώντας πως αν δεν γινόταν αυτό, θα απέσυρε την υποψηφιότητά του. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει ζητήσει την παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου και της ΚΕΦΕ, καθώς και νέες διαδικασίες, ενώ ο εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ, Θ. Αμπατζόγλου, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία ανά υποψήφιο από κάποιες κάλπες στις οποίες είχε αρχίσει η διαδικασία με πρωτοβουλία των τοπικών εφορευτικών επιτροπών. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν προβάδισμα του κ. Μεϊμαράκη. «Η εταιρεία αυτή που διορίστηκε απο κάποιους κυρίους μας έφερε εδώ ώστε να μη γίνουν εκλογές» δήλωσε σχετικά.

Από πλευράς του, ο Άδωνις Γεωργιάδηςτόνισε πως η διαδικασία εκλογής δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί «χωρίς σκιές», καθώς οποιαδήποτε άλλη σκέψη «είναι επικίνδυνη». Παράλληλα, τόνισε ότι «το φιάσκο αυτό έχει υπευθύνους που πρέπει να παραιτηθούν...Τις εκλογές αυτές είχε αναλάβει να διενεργήσει η ΚΕΦΕ και το κόμμα μας. Άρα υπάρχουν υπεύθυνοι με ονοματεπώνυμο» είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένη πρόταση, για ανάληψη της μεταβατικής ηγεσίας από τη Μαριέττα Γιαννάκου και αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, υπέβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί επίσης να οριστεί επικεφαλής της ΚΟ από την κ. Γιαννάκου, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. Επίσης, προτείνει στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη άμεση σύγκληση της ΚΟ. Σημειώνεται πως η κ. Γιαννάκου θέτει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος δηλώνοντας στο News247 ότι θα αποδεχθεί την πρόταση εφόσον συμφωνούν όλοι οι υποψήφιοι.

Όσον αφορά στον Απόστολο Τζιτζικώστα, ζήτησε την παραίτηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και τον ορισμό νέου μεταβατικού προέδρου, που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία βάσει καταστατικού. Παράλληλα, ζητεί την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, και όλων των μελών της, καλώντας σε συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων.

Θύελλα στο εσωτερικό της ΝΔ

Στο μεταξύ, βροχή είναι τα σχόλια και οι κατηγορίες στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης: Παραιτήσεις ζητούν ο Γ. Κουμουτσάκος και ο Β. Κικίλιας, ενώ σύγκληση της ΚΟ ζητούν η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σημειώνει πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συνέδριο και ότι «φτάνει ο κατήφορος». Παραίτηση Παπαμιμίκου έχει ζητήσει ο Νικήτας Κακλαμάνης. Παραίτηση όλης της ΚΕΦΕ, σύγκληση ΚΟ και επανεκκίνηση διαδικασιών ζήτησε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, Συνέδριο άμεσα ζητεί ο Ευάγγελος Αντώναρος, ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ζητά να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι παραιτήσεις τους.

Στο μεταξύ, πληροφορίες κάνουν λόγο λόγο για δραστηριοποιήσεις στελεχών που βρίσκονταν στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά - κυρίως προς την κατεύθυνση του Απόστολου Τζιτζικώστα- για την ίδρυση νέου κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι tweet του Θ. Βάρδα, παλαιού συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, στο οποίο προτείνει τη δημιουργία νέου κόμματος από Τζιτζικώστα, Γεωργιάδη και Μητσοτάκη, καθώς η ΝΔ «δεν τραβάει άλλο».

Δημοφιλή