Βρετανοί, Γάλλοι και Καναδοί κυνηγούν ρωσικό υποβρύχιο στα ανοικτά της Σκωτίας

Βρετανοί, Γάλλοι και Καναδοί κυνηγούν ρωσικό υποβρύχιο στα ανοικτά της Σκωτίας
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Αν και οι πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που συγκλόνισαν τον κόσμο έδειξαν να βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, φαίνεται ότι οι εντάσεις σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων συνεχίζονται: Μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού της Μ. Βρετανίας, καθώς και ένα αεροπλάνο, διεξάγουν έρευνες στα ανοιχτά της Σκωτίας, μετά από αναφορές περί παρουσίας ρωσικού υποβρυχίου.

Σε δημοσίευμα του BBC αναφέρεται ότι στις έρευνες εμπλέκονται και αεροσκάφη ναυτικών περιπολιών από τον Καναδά και τη Γαλλία. Σύμφωνα με την Telegraph, το γαλλικό αεροσκάφος (Atlantique 2) διεξάγει έρευνες εδώ και 10 ημέρες. Τα βρετανικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι η RAF δεν διαθέτει πλέον αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας, καθώς απέσυρε το 2010 το τελευταίο της ανθυποβρυχιακό Nimrod.

Όπως αναφέρει η Telegraph, οι έρευνες άρχισαν λόγω φόβων πως το ρωσικό υποβρύχιο μπορεί να προσπαθεί να «κατασκοπεύσει» βρετανικό υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους: Σημειώνεται ότι τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης Vanguard, οπλισμένα με πυραύλους Trident, αποτελούν το σύνολο της βρετανικής πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος (nuclear deterrent).

Δημοφιλή