Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων

Δεσμεύεται η Αθήνα για ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου
Sooc

Oλοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση του Eurogroup κατά την οποία εγκρίθηκε και τυπικά η υπο – δόση των 2 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters, αλλά και η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με την ίδια πηγή ανέφερε ότι σκοπεύει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει το δεύτερο πακέτο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση του δανείου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είχε εγκρίνει την εκταμίευση της υπο- δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου προς τους εξωτερικούς δανειστές, ένα άλλο ποσό θα αποδοθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τέλος μέρος των δύο δισ. ευρώ θα συγχρηματοδοτήσει προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε μέσω twitter ότι η εκταμίευση θα έχει γίνει μέχρι το πρωί της Τρίτης.

«Τώρα θα στρέψουμε την προσοχή μας στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM και καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τη συνεργασία με τους θεσμούς όσον αφορά στο δεύτερο και τελευταίο πακέτο των προαπαιτούμενων... Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να οριστικοποιήσουν των δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργών Οικονομικών όπως μεταδίδει το Reuters.

Για ουσιαστική πρόοδο έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ωστόσο ότι το κλειδί για την επιτυχία είναι η αποφασιστική υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων.

Σημειώνεται ότι η επόμενη δόση ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Επίσης ο κ. Ντάισελμπλουμ χαιρέτησε τη δέσμευση της χώρας μας να ολοκληρώσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Να κρατήσουμε αυτό τον ρυθμό ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι υπουργοί ανέφεραν ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφαλαίο, καλύπτοντας με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests 4,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις ζήτησε από τη χώρα μας το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Δημοφιλή