ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/11/2015 08:03 EET | Updated 23/11/2015 09:00 EET

Βαρουφάκης: Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει, χάσαμε την ευκαιρία

ASSOCIATED PRESS
Lawmaker Yanis Varoufakis arrives at a parliament meeting in Athens, on Friday, July 31, 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras defended his flamboyant former finance minister, Yanis Varoufakis, who came under heavy fire over claims he made — and confirmed after they were leaked — that he had drafted contingency plans for a parallel payment system that could have eased a euro exit. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

«Ξαναχτύπησε» μετά από καιρό με συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δήλωσε στον Guardian ότι «οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο για τον παραδειγματισμό με τη συντριβή μιας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντισταθεί, ώστε να εκφοβιστούν άλλοι, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μια σκακιέρα, οπότε ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε μια ευκαιρία (να χρεοκοπήσουμε) και τη χάσαμε. Θα έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει. Θα είχαν αλλάξει στάση και θα είχαμε επιτύχει συμφωνία συμβιβασμού, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο».

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε και για την προσφυγική κρίση, εκτιμώντας ότι η αντίδρασή της είναι το αποτέλεσμα των ρωγμών που έχουν προκληθεί από την εξαετή κρίση. Όπως είπε, με χιλιάδες μετανάστες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι το μέλλον της Ε.Ε. απειλείται από την χειρότερη κρίση τέτοιας μορφής από το 1945.

«Οι Ευρωπαίοι διχάζονται από ένα κοινό νόμισμα. Η ευρωκρίση έχει κατακερματίσει την Ευρώπη, στρέφοντας Έλληνες εναντίον Γερμανών, Ιρλανδούς εναντίον Ισπανών κ.α. Κάνει δύσκολο για την Ε.Ε. να λειτουργήσει ως πολιτική, ενοποιημένη οντότητα». Ωστόσο, παραδέχεται πως δεν έχει την απάντηση, καθώς οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι- αν και λέει ότι από ευρωπαϊκής πλευράς, «έχουμε να απαντήσουμε σε πολλά», καθώς «χώρες όπως το Ιράκ και η Συρία είναι δημιουργήματα του δυτικού ιμπεριαλισμού και ο κυνισμός στην αντιμετώπιση της περιοχής από τη Δύση έχει προκαλέσει αντίδραση».

Σχετικά με την πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, είπε ότι η γενική στρατηγική ήταν σωστή.