Σοβαρή εξέλιξη: Ο Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία εξαιτίας της κατάρριψης του αεροσκάφους

Σοβαρή εξέλιξη: Ο Λαβρόφ ακύρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία εξαιτίας της κατάρριψης του αεροσκάφους
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks during a news conference in Vienna, Austria, Saturday, Nov. 14, 2015. Foreign ministers from more than a dozen nations met in Vienna seeking to find a way to resolve the conflict in Syria.. (AP Photo/Ronald Zak)
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov speaks during a news conference in Vienna, Austria, Saturday, Nov. 14, 2015. Foreign ministers from more than a dozen nations met in Vienna seeking to find a way to resolve the conflict in Syria.. (AP Photo/Ronald Zak)
ASSOCIATED PRESS

Δεν πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, καθώς όπως μετέδωσε η Independent, φέρεται να έχει ακυρώσει το προγραμματισμένο του ταξίδι, εξαιτίας του περιστατικού της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Σημειώνεται ότι υπάρχουν κάποιες αναφορές και για αναγκαστική προσγείωση ρωσικού ελικοπτέρου (εντός Συρίας), επειδή δέχτηκε πυρά ανταρτών ενώ αναζητούσε τους χειριστές του αεροσκάφους.

Ο Λαβρόφ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Τουρκία αύριο Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει την στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην Συρία. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται μα μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος επιτετραμμένος έχει κληθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπως δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η Independent, ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας φέρεται να ζήτησε από τους Ρώσους τουρίστες που βρίσκονται στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: «Πολύ σοβαρό γεγονός»

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία «πολύ σοβαρό γεγονός», αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Άμυνας.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

«Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα», είπε.

«Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ το απόγευμα

Να σημειωθεί ότι έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) «κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία «να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία».

«Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε σήμερα εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Βρετανίας κλήθηκαν μετά τη συντριβή του αεροσκάφους κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας.

Η δήλωση Τούρκου αξιωματούχου

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, τουρκικά F-16 κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή