Γεωπολιτικές ακροβασίες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 στα σύνορα με τη Συρία

Γεωπολιτικές ακροβασίες μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16 στα σύνορα με τη Συρία
MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 23: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (L) meets Russian President Vladimir Putin (R) after attending the opening ceremony of the Moscow Central Mosque in Moscow, Russia on September 23, 2015. (Photo by Murat Kaynak/Anadolu Agency/Getty Images)
MOSCOW, RUSSIA - SEPTEMBER 23: Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (L) meets Russian President Vladimir Putin (R) after attending the opening ceremony of the Moscow Central Mosque in Moscow, Russia on September 23, 2015. (Photo by Murat Kaynak/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή κοινότητα έπειτα από την κατάρριψη, στα σύνορα με τη Συρία, από τουρκικά F – 16 ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους Su-24 στο οποίο επέβαιναν δύο πιλότοι οι οποίοι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους, αν και Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν το αντίθετο.

Το περιστατικό, που συνέβη το πρωί της Τρίτης προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν που κατηγόρησε την Άγκυρα για «πισώπλατη μαχαιριά» και προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Τουρκία ενήργησε σαν συνεργός των τρομοκρατών και υποστήριξε ότι το Su-24 χτυπήθηκε ενώ ήταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα.

Ακόμη σημείωσε ότι η Ρωσία έχει αντιληφθεί ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχο τρομοκρατών διέρχεται από την Τουρκία. Προφανώς το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει απλά έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά έχει και την προστασία των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας, δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι αυτό εξηγεί γιατί η τρομοκρατική οργάνωση δείχνει τέτοιο θράσος και πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο.

«Αυτό δείχνει πως η Τουρκία θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ISIS. Η Ρωσία σέβεται τα τοπικά/ περιφερειακά συμφέροντα των άλλων χωρών, αλλά η τουρκική ενέργεια δεν θα μείνει αναπάντητη», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η χώρα του έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της.

«Καταδικάζουμε τις σφοδρές επιθέσεις που επικεντρώνονται στη περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Λένε ότι χτυπούν το Ισλαμικό Κράτος, αλλά βομβαρδίζουν τους Τουρκομάνους» » είπε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε: «Εκεί έχουμε συγγενείς και ομοεθνείς».

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα» δήλωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο τόνισε πως οι δύο χώρες οφείλουν να ρίξουν τους τόνους. Επιπλέον γνωστοποίησε πως εντός των ημερών θα συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Αλληλέγγυο στην Τουρκία και το ΝΑΤΟ έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες που συνεκληθή κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας και με θέμα τους ισχυρισμούς περί παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου της από το ρωσικό μαχητικό που τελικά κατέρριψαν τουρκικά αεροσκάφη.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση δήλωσε πως «οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν με τις αναφορές της Τουρκίας πως υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της συμμάχου της».

Ακόμη τόνισε ότι το ΝΑΤΟ «στέκεται» αλληλέγγυο στην Τουρκία και θα παρακολουθεί την κινητικότητα που υπάρχει στα σύνορα χωρών της Συμμαχίας, αλλά όπως τόνισε θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ Άγκυρας και Κρεμλίνου για την αποφυγή επανάληψης ανάλογων περιστατικών.

Το ρωσικό επιτελείο χαρακτήρισε το επεισόδιο της κατάρριψης του Σουχόι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και διεμήνυσε, εκ νέου, ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Το επιτελείο ανέφερε πως, με βάση της πληροφορίες της συριακής αεράμυνας, το Σουχόι δεν εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ ραντάρ στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ κατέγραψε αντιθέτως ότι το τουρκικό καταδιωκτικό F-16 παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο.Ακόμη, διεμήνυσε πως θα αναστείλει όλες τις επαφές σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων μετά το σημερινό επεισόδιο.

Εξάλλου το πυραυλοφόρο καταδρομικό Μασκβά θα αναπτυχθεί στα ανοικτά της Λαττάκειας της Συρίας για να ενισχυθεί η αεροπορική άμυνα της βάσης, ανέφερε το ρωσικό γενικό επιτελείο.

Στον απόηχο όλων αυτών των εξελίξεων ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις».

«Ο Μπαν Γκι-μουν ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις [υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη] και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Εν τω μεταξύ την κατάρριψη του αεροσκάφους πανηγύρισαν οι τουρκμάνοι αντάρτες οι οποίοι δήλωσαν πως σκότωσαν τους δύο πιλότους την ώρα που έπεφταν με τα αλεξίπτωτά τους δείχνοντας μάλιστα και μέρος των εξαρτημάτων από τα αλεξίπτωτα των πιλότων.

Ωστόσο είχαν προηγηθεί δηλώσεις σε ΜΜΕ Τούρκων αξιωματούχων που δεν κατονομάζονταν και οι οποίοι υποστήριζαν πως οι Ρώσοι πιλότοι είναι ζωντανοί και βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους από τους τουρκμάνους αντάρτες.

Όμως λίγο αργότερα το ρωσικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ο ένας εκ των πιλότων έχει χάσει τη ζωή του.

Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη έγινε γνωστό ότι ακόμη ένας Ρώσος πιλότος έχασε τη ζωή του από τα πυρά ανταρτών στο συριακό έδαφος. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία πρόκειται για τον πιλότο ενός ελικοπτέρου που εκτελούσε αποστολή έρευνας και διάσωσης για τους δύο που πιλότους του Σουχόι.

Το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο και επιβεβαιώνει πως η κρίση στη Συρία μπορεί να βγει εκτός ελέγχου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται κλιμάκωση και επέκταση της αντιπαράθεσης.

Διαβάστε επίσης

Δημοφιλή