Ιδού όλα τα νέα πρόστιμα της εφορίας: Η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ – Ποιοι την πληρώνουν

Ιδού όλα τα νέα πρόστιμα της εφορίας: Η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ – Ποιοι την πληρώνουν
eurokinissi

Τα νέα πρόστιμα της εφορίας για μη έκδοση αποδείξεων, για μη υποβολή δηλώσεων ή υποβολή ανακριβών δηλώσεων και για υποθέσεις φοροδιαφυγής προβλέπει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πρόκειται για τα νέα πρόστιμα που θεσπίστηκαν με έναν από τους τελευταίους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης με τους δανειστές και προβλέπουν εξορθολογισμό των προηγούμενων διατάξεων, προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικότερες στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στις περιπτώσεις μη συνεργασίας του φορολογουμένου κατά τον φορολογικό έλεγχο ενώ σε ό,τι αφορά την μη έκδοση αποδείξεων το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι ίσο με το 50% του φόρου που θα πλήρωνε ο παραβάτης αν εξέδιδε κανονικά την απόδειξη.

Αναλυτικότερα η εγκύκλιος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

- Για εκπρόθεσμη υποβολή ή μη υποβολή δήλωσης στην περίπτωση που προκύπτει φόρος ή η δήλωση αφορά παρακρατούμενο φόρο προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ όταν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων, 250 ευρώ για απλογραφικά βιβλία, 500 ευρώ για διπλογραφικά. Επιπλέον προβλέπονται πρόστιμα ίσα με 10% έως και 50% του φόρου που αποφεύχθηκε να πληρωθεί λόγω ανακριβούς υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης.

- Στις περιπτώσεις άρνησης των φορολογούμενων να παρέχουν πληροφορίες ή στοιχεία κατά τον έλεγχο προβλέπεται πρόστιμο 100-250-500 ευρώ ανάλογα με τον τύπο των τηρούμενων βιβλίων.

- Για τη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων και για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από 17 Οκτωβρίου 2015 και μετά δεν επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα (250-500 ευρώ) αλλά επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του ΦΠΑ που αναλογεί το στοιχείο που δεν εκδόθηκε.

- Για εκπρόθεσμη υποβολή, ή υποβολή δήλωσης φορολογίας κεφαλαίου (γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά) προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ.

- Για παραβάσεις συμβολαιογράφων, φυλάκων μεταγραφών και προϊσταμένων κτηματολογικών γραφείων που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται πρόστιμο ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου το οποίο δεν θα είναι χαμηλότερο των 300 ευρώ ή μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ

- Αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις για υποθέσεις μη έκδοσης αποδείξεων άνω των 10.000 ευρώ, για απόκρυψη φορολογητέας ύλης που συνεπάγεται μη καταβολή φόρου άνω των 100.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ για ΦΠΑ.

Δημοφιλή