ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2015 16:41 EET | Updated 25/11/2015 16:52 EET

Αποκλιμάκωση της έντασης ζητεί από Ρωσία και Τουρκία ο Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μέρκελ

ASSOCIATED PRESS
French president Francois Hollande, right shakes hands with German Chancellor Angela Merkel at the end of a joint press conference at the Elysee Palace, in Paris, Wednesday, Nov. 25, 2015. Merkel's visit to Paris is part of president Hollande's diplomatic offensive to get the international community to bolster the campaign against the Islamic State militants. (AP Photo/Francois Mori)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, αφού η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος με αποτέλεσμα ο ένας πιλότος να χάσει τη ζωή του.

«Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί» τόνισε ο Ολάντ κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, ο οποίος αναμένεται αύριο Πέμτη να έχει συνομιλίες στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επισήμανε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βοήθεια στην Τουρκία προκειμένου να προσφέρει φιλοξενία στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία και σε άλλες περιοχές.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι θα εξετάσει τρόπους με τους οποίους η χώρα της θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη στη Γαλλία στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, στον απόηχο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου που διέπραξαν ισλαμιστές στο Παρίσι.

«Όταν ο Γάλλος πρόεδρος μου ζητάει να σκεφθώ τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε, τότε είναι καθήκον μας να συλλογιστούμε επ’ αυτού και επίσης να αντιδράσουμε πολύ σύντομα εδώ» τόνισε η Μέρκελ σε μια κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.

 

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας μετέβησαν μαζί νωρίτερα, λίγο μετά τις 20.00 ώρα Ελλάδας, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των 130 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)