Οι 50 ημέρες καυτής διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό: Πού τα βρίσκουν και που διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

Οι 50 ημέρες καυτής διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό: Πού τα βρίσκουν και που διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές
sooc

Η κυβέρνηση μπορεί να κέρδισε τη μάχη του χρόνου, αλλά μπροστά της έχει 50 ημέρες καυτής διαπραγμάτευσης προκειμένου να οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού με τις οποίες θα καταστήσει βιώσιμο το σύστημα.

Ο «πολιτικός χρόνος» που παρέχουν οι δανειστές στην κυβέρνηση της δίνει φαινομενικά το περιθώριο να αποφύγει τους αιφνιδιασμούς προς την κοινοβουλευτική της ομάδα, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα πρέπει να βρει την κοινή συνισταμένη με τους δανειστές σε ένα θέμα που προς το παρόν οι προσεγγίσεις που έχουν οι δύο πλευρές απέχουν «έτη φωτός».

Η εξίσωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τη στιγμή που σε αυτή τη διαπραγμάτευση θεωρείται δεδομένο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναλάβει ενεργά ρόλο, αφήνοντας και επίσημα τη θέση του παρατηρητή.

Όπως είναι γνωστό για το Ταμείο η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της βιωσιμότητας του χρέους. Ως εκ τούτου το Ταμείο θέλει πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του να έχει στα χέρια του ένα σχέδιο που θα αποδεικνύει τις προθέσεις της Ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Το «κλειδί» στη λύση και για τις δύο πλευρές είναι η εξεύρεση των πηγών που θα χρηματοδοτούν στο εξής το σύστημα, χωρίς το Δημόσιο να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει, εισάγοντας και σχετικές δεσμεύσεις στο τελευταίο μνημόνιο, ότι το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί της «μαύρες τρύπες» του συστήματος.

Ο κανόνας που προσπαθούν να επιβάλουν από τη δική τους πλευράς είναι απλός: «Οι συντάξεις θα είναι ανάλογες με τις εισφορές που έχουν τα Ταμεία και ούτε ευρώ παραπάνω». Για αυτό το λόγο επιμένουν σε επιπλέον περικοπές συντάξεων, αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης και άμεση σύνδεση περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων με τη σύνταξη.

Αντίθετα, στην κυβέρνηση αναζητούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης του συστήματος. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας στην Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι η κυβέρνηση εμμένει στην άποψη ότι οι περικοπές μπορούν να περιοριστούν, εφόσον οι δανειστές αποδεχθούν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να διασωθούν οι κύριες συντάξεις.

Οι δανειστές όμως δεν δέχονται να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μια πρόταση που θα αυξάνει το μη μισθολογικό κόστος, την ώρα μάλιστα που εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά του Ταμείου για περαιτέρω περικοπή των μισθών έως και 2%.

Εκεί που συμφωνούν και οι δύο πλευρές είναι στις περικοπές που θα γίνουν στις επικουρικές συντάξεις με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται δύο σενάρια:

-την ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις

- ή τη σημαντική μείωση κυρίως των υψηλών με παράλληλα διατήρηση του ΕΤΕΑ.

Ανοιχτό παραμένει και το νέο ποσοστό αναπλήρωσης στον υπολογισμό των συντάξεων. Ήδη οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι στο νέο Ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρχουν ποσοστά που να ξεπερνούν το 55%. Ωστόσο στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι η νέα κλίμακα δεν θα υποχωρήσει μεσοσταθμικά από το 77%, γεγονός που για τις πολύ χαμηλές συντάξεις μπορεί να σημαίνει και αναπλήρωση που θα αγγίζει το 100%.

Ωστόσο τα κενά στη διαπραγμάτευση παραμένουν ακόμα πολλά, καθώς οι δανειστές περιμένουν το πλήρες σχέδιο που θα οδηγεί σε περικοπές πόρων από το ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ το 2016. Η κυβέρνηση μέχρι τώρα στον προϋπολογισμό αποτύπωσε τα ποσά που θα εξασφαλιστούν από τις περικοπές και από που θα γίνουν αυτές, χωρίς όμως ακόμα να έχει καταλήξει στην εξειδίκευση των μέτρων που θα επιτύχουν τις περικοπές.

Δημοφιλή