Με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία οι δηλώσεις Τσίπρα και Νετανιάχου

Με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία οι δηλώσεις Τσίπρα - Νετανιάχου

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει εξέφρασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του στην Ιερουσαλήμ Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στο πλαίσιο των διμερών επαφών έκανε λόγο για τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας που έχουν τα δύο μέρη.

Σημειώνεται ότι στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ζητήματα συνεργασίες στο πεδίο της ενέργειας. σε επίπεδο start ups επιχειρήσεων αλλά και σύναψης στενότερων σχέσεων σε διπλωματικό-πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως τα δύο κράτη έχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην έρευνα, την εξόρυξη και στην μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια. Επιπλέον είπε πως μπορούν να γίνουν βήματα για την ενίσχυση των επενδύσεων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού των δύο χωρών που όπως υπογράμμισε είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Ακόμη ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ανησυχητικές εξελίξεις που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή, καταδίκασε την τρομοκρατία και επεσήμανε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό ζήτημα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην τρομοκρατία από τη μία πλευρά και στη βία εναντίον αμάχων από την άλλη πλευρά». Τόνισε δε ότι η Ελλάδα ως μια χώρα εταίρος του Ισραήλ και παραδοσιακά φίλη με τον παλαιστινιακό λαό επιθυμεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας για το Παλαιστινιακό.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε πως οι προκλήσεις είναι πολλές και σημείωσε πως «πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευκαιρίες και πως θα αποφύγουμε τους κινδύνους».

Συνέχισε λέγοντας πως οι συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν παραγωγικές.

«Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε για να μεταρρυθμίσετε την οικονομία» συνέχισε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και αφού εξέφρασε την ελπίδα πως η ελληνική οικονομία θα επανέλθει, δήλωσε ότι θα απευθύνει πρόσκληση στους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ακόμη αναφέρθηκε στον μεγάλο, όπως είπε, όγκο Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν.

Ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο μουσείο του Ολοκαυτώματος. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε στην είσοδο του μουσείου ο διευθυντής του Αβνέρ Σαλέβ και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους.

Σε δήλωσή του κατά την αποχώρησή του ο κ.Τσίπρας ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε έναν τόπο με ιδιαίτερο ιστορικό συμβολισμό. Στην πρώτη μου επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ ως πρωθυπουργός ζήτησα να επισκεφθώ το μουσείο του Ολοκαυτώματος που είναι ορόσημο στην σύγχρονη ιστορία και γιατί καθήκον όλων μας είναι αυτό το ορόσημο του Ολοκαυτώματος, την μαύρη κηλίδα της ιστορίας, να μην τη ξεχνάμε, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναλάβει. Πρέπει να αντισταθούμε στην ιδεολογία του μίσους, στον ρατσισμό και να μετατρέψουμε αυτή την πόλη από πόλη βίας και εχθροπραξιών σε πόλη ειρήνης και ειρηνικής συμβίωσης».

Ο πρωθυπουργός έγραψε και στο βιβλίο επισκεπτών: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα εκατομμυρίων ανθρώπων ανδρών, γυναικών, και παιδιών που δολοφονήθηκαν με βαρβαρότητα, γιατί όταν οι άνθρωποι υποφέρουν οπουδήποτε μας αφορά όλους, παντού. Καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε και να αντισταθούμε σε όποιον θέλει να επαναλάβει αυτή τη βαρβαρότητα».

Νωρίτερα είχε καταθέσει και στεφάνι στην αίθουσα μνήμης του μουσείου του Ολοκαυτώματος.

Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον Υ.Ηerzog επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με τη νεολαία του κόμματος με μέλη του οποίου ο πρωθυπουργός ενέδωσε και σε μερικές selfie!

Δημοφιλή