Πτώχευση κήρυξε ο Δήμος Σαλαμίνας εξαιτίας χρεών ύψους 17 εκατ. ευρώ

Ο Δήμος Σαλαμίνας κήρυξε πτώχευση: Στα 17 εκατ. ευρώ τα χρέη του
Butz.2013/Flickr

Σε πρόγραμμα εξυγίανσης μπήκε και επισήμως ο Δήμος Σαλαμίνας, καθώς τα χρέη του αγγίζουν τα 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον πρώτο Δήμο της χώρας που ουσιαστικά κηρύττει πτώχευση και κάνει χρήση του άρθρου 174 του νόμου 4270/2015. Ο δήμος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα λόγω των συσσωρευμένων χρεών, τα οποία κληροδότησαν προηγούμενες δημοτικές αρχές στην σημερινή δήμαρχο Νάννου - Παπαθανασίου Ισιδώρα.

Σε επικοινωνία με την HuffPost Greece, η ίδια σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίσαμε οικονομικό άνοιγμα στον Δήμο στον τομέα ανταποδοτικών υπηρεσιών. Πρόκειται για χρέη προς τρίτους, προμηθευτές δηλαδή και εργολάβους, που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες αρχές».

Η δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση που αναγκάστηκε να πάρει για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 50%.

«Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη κατά 50%», σημειώνει στην HuffPost Greece.

H υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει ότι ο Δήμος θα λάβει δάνειο για ένα τμήμα του χρέους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο ο συγκεκριμένος Δήμος δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, καθώς είχε επιχορηγηθεί ξανά. Ωστόσο τα χρέη εκτοξεύτηκαν και πάλι.

Η δήμαρχος πάντως τάσσεται υπέρ του ελέγχου και της νομιμότητας στα οικονομικά του Δήμου.

«Σαν Δήμαρχος και σαν δημοτική αρχή είμαστε υπέρ του ελέγχου και της νομιμότητας» τονίζει στην HuffPost Greece και συμπληρώνει: «Έχουμε την φιλοσοφία των “καθαρών χεριών”».

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πόσοι ακόμη Δήμοι ίσως ακολουθήσουν, καθώς δεν είναι και λίγοι και αυτοί που τα χρέη τους έχουν χτυπήσει «κόκκινο».

Δημοφιλή