ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2015 07:08 EET | Updated 25/11/2015 07:08 EET

"Αστακός" το Παρίσι για τη διάσκεψη για το Κλίμα

ASSOCIATED PRESS
Mounted police officers patrol under the Eiffel Tower in Paris, Monday Nov. 23, 2015. French President Francois Hollande will preside over a national ceremony on Nov. 27 honoring the at least 130 victims of the deadliest attacks on France in decades. (AP Photo/Laurent Cipriani)

Οι γαλλικές αρχές έχουν κινητοποιήσει σχεδόν 11.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να φροντίσουν για την ασφάλεια της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21), που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στο Παρίσι, λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Περίπου 8.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα παραταχθούν στα σύνορα της χώρας για να διενεργούν ελέγχους και 2.800 ακόμη θα βρίσκονται στο Μπουργκέ, στο βόρειο Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Συνολικά 147 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται στις 30 Νοεμβρίου στην έναρξη της Διάσκεψης για το Κλίμα, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν προσπάθειες να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή.

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

«Στο πλαίσιο της πολύ αυξημένης απειλής, η επιτυχία της COP21 εξαρτάται και από την καλύτερη δυνατή ασφάλεια», τόνισε ο Καζνέβ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα πάντα ώστε να διασφαλιστεί η Διάσκεψη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, συνολικά 120.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί «στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα, η γαλλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή στο Παρίσι μιας μεγάλης διαδήλωσης για το κλίμα που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή. Μια άλλη πορεία, που θα διεξαγόταν στις 12 Δεκεμβρίου μία ημέρα μετά το τέλος της Διάσκεψης, επίσης ακυρώθηκε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)