ΔΙΕΘΝΕΣ
26/11/2015 14:55 EET | Updated 26/11/2015 14:55 EET

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες να κυρώσουν την συμφωνία για την εξυγίανση των τραπεζών

ASSOCIATED PRESS
Eurogroup President Jean Claude Junker attends a press conference after an Informal European economic and financial affairs council in Nicosia, Cyprus, Friday, Sept. 14, 2012. Key participants in Europe's debt crisis are gathering in Cyprus to discuss the latest developments in Spain and Greece and the impact of the European Central Bank's plan to protect the euro. (AP Photo/Petros Karadjias)

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από εννέα χώρες να κυρώσουν άμεσα τη συμφωνία για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Γιούνκερ κάλεσε με επιστολή του την Ιταλία, το Βέλγιο και άλλες επτά χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να κινηθούν γρήγορα για να κυρώσουν τη συμφωνία της ευρωζώνης σχετικά με την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, ώστε αυτή να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπως είναι προγραμματισμένο.

Οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism), μαζί με το Ταμείο Εξυγίανσης, έως το τέλος του μήνα, για να αποφευχθεί μία «τρύπα» στην τραπεζική ένωση, σημειώνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής στην επιστολή που φέρεται να έστειλε προχθές στις χώρες αυτές.

«Θα ήταν απογοητευτικό και επιβλαβές να μην τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης την 1η Ιανουαρίου 2016. Αναγνωρίζω ότι οι εθνικές νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες μπορεί να είναι πολύ σύνθετες, αλλά για τον έξω κόσμο αυτοί θα ήταν πολύ ανεπαρκείς λόγοι για να υπάρξει καθυστέρηση», προσθέτει ο Γιούνκερ στην επιστολή του, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η επιστολή αυτή εστάλη στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Εσθονία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομασθεί, επειδή συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών και της Κομισιόν, αναφέρει το δημοσίευμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Bloomberg)