Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ τον Ιανουάριο για τα ενεργειακά

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ τον Ιανουάριο για τα ενεργειακά
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu, right, and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, hold joint a press conference, in Jerusalem, Wednesday, Nov. 25, 2015. (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)
Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu, right, and Greece's Prime Minister Alexis Tsipras, hold joint a press conference, in Jerusalem, Wednesday, Nov. 25, 2015. (Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS

Τριμερή συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου με θέμα τα ενεργειακά προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο όπως προκύπτει και από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εξάλλου το θέμα αυτό ήταν και στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών και οι συνέργειες αποτελουν βασικό ζητούμενο και για τις δύο χώρες. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αξίζει να σημειωθεί πως πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης επισκέφθηκε επίσης το Ισραήλ τον περασμένο μήνα και πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν επίσης το ενεργειακό.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ισραήλ με την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική. Σήμερα, Πέμπτη ο κ.Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρόιβεν Ρίβλιν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν μεταξύ άλλων τη σημασία ενίσχυσης της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος επισημάνθηκε η προοπτική να καταστεί πιο ενεργός ο ρόλος και της Ελλάδας σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι να επιταχυνθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε κυβερνητική πηγή, η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στην Βόρειο Ελλάδα, ενώ παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επιλογή του αγωγού, αν τελικά συμφωνηθεί θα αποφασιστεί ενδεχομένως και με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ασφάλειας, δεδομένης της σταθερότητας που επικρατεί στην δυνητική πορεία του αγωγού προς την Ελλάδα.

Επίσης, συζήτηση έγινε για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή