Δείτε σε ποιες χώρες της Ευρώπης οι πολίτες μένουν σε διαμερίσματα και σε ποιες σε σπίτια

Δείτε σε ποιες χώρες της Ευρώπης οι πολίτες μένουν σε διαμερίσματα και σε ποιες σε σπίτια
Folk houses besides Acropolis in Athens, Greece
Aping Vision / STS via Getty Images
Folk houses besides Acropolis in Athens, Greece

Το 2014 το ιδιοκτησιακό καθεστώς κατοικίας στην Ελλάδα άγγιζε το 74%, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο αν σκεφτεί κανείς την οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια -από την άλλη, βέβαια, το ίδιο ποσοστό παρουσιάζει και σε ένα μεγάλο βαθμό τις ρίζες του προβλήματος.

Αυτό αποκαλύπτει μια νέα στατιστική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά και κατέγραψε το στεγαστικό καθεστώς των πολιτών σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα βάσει του είδους της κατοικίας τους -διαμέρισμα ή σπίτι- και το αν αυτή τους ανήκει ή την ενοικιάζουν.

Η έκθεση έδειξε πως περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (το 59.3% για την ακρίβεια) ζουν σε σπίτια, με το 40% να ζει σε διαμερίσματα, ενώ οι ιδιοκτήτες είναι επίσης περισσότεροι από τους ενοικιαστές σε κάθε μέλος της Ε.Ε.

Οι πληθυσμοί με τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτητών ήταν αυτοί της Ρουμανίας (96.1%), της Σλοβακίας (90.3%) και της Λιθουανίας (89.9%). Από την άλλη, οι πληθυσμοί με τα υψηλότερα ποσοστά ενοικιαστών ήταν αυτοί της Γερμανίας (47.5%), της Αυστρίας (42.8%) και της Δανίας (36.7%).

Η Ελλάδα ήρθε 15η στην λίστα με τις χώρες με τους περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικιών (74%) και 14η σε αυτή με τους περισσότερους ενοικιαστές (26%).