ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2015 04:03 EET | Updated 27/11/2015 04:03 EET

Στη φυλακή με την κατηγορία της κατασκοπείας δημοσιογράφοι της Τζουμχουριέτ έπειτα από μήνυση του Ερντογάν

ASSOCIATED PRESS
Can Dundar, the editor-in-chief of opposition newspaper Cumhuriyet, second right, and Erdem Gul, the paper's Ankara representative, second left, speak to the media outside a courthouse in Istanbul, Turkey, Thursday, Nov. 26, 2015. Turkey's Anadolu state-run news agency says a prosecutor has demanded that Dundar be jailed on charges of terror propaganda and for revealing state secrets along with Gul, when the Cumhuriyet paper published what it said were images of Turkish trucks carrying ammunitio

Δύο διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας Τζουμχουριέτ (Cumhuriyet), η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή το βράδυ της Πέμπτης κατ' εντολή ποινικού δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης το οποίο τους κατηγορεί ότι δημοσίευσαν πληροφορίες σχετικά με παραδόσεις όπλων από το τουρκικό κράτος σε τζιχαντιστές στη Συρία, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Τζαν Ντιουντάρ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας, όπως και ο Ερντέμ Γκιουλ, ο επικεφαλής του γραφείου της Τζουμχουριέτ στην Άγκυρα, κατηγορούνται για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων» και κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, διότι είχαν δημοσιεύσει τον Μάιο ένα άρθρο που αναφερόταν σε παραδόσεις όπλων από την υπηρεσία κατασκοπείας της Τουρκίας, τη MİT, σε αντάρτες στη Συρία.

Τούρκοι στρατοχωροφύλακες είχαν σταματήσει μια φάλαγγα φορτηγών της MİT στη νότια Τουρκία τον Ιανουάριο του 2014. Η αποκάλυψη της μεταφοράς όπλων που είχαν κρυφτεί, σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, κάτω από κιβώτια με φάρμακα, είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Τουρκία.

Τότε η κυβέρνηση είχε πει ότι κυβέρνηση είχε υποστηρίξει, όπως μεταδίδει το BBC, ότι τα φορτηγά μετέφεραν βοήθεια στους Τουρκμένους της Συρίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του υποστηρίζει τζιχαντιστικές οργανώσεις που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, υπέβαλε προσωπικά μήνυση εναντίον του Ντιουντάρ, 54 ετών, και διεμήνυσε δημόσια, σε τηλεοπτική του συνέντευξή, ότι ο δημοσιογράφος «δεν θα τη γλιτώσει έτσι». «Θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε προσθέσει ο Ερντογάν.

Ο Ντιουντάρ παρέλαβε την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο το βραβείο για την ελευθερία του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και του TV5 Monde.

Η υπόθεση αυτή σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με την υπόσχεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας δήλωσε ο Ερόλ Οντέρογλου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της για τη βράβευση τον «πολιτικό διωγμό» με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι δύο γνωστοί Τούρκοι δημοσιογράφοι.

«Εάν οι δύο δημοσιογράφοι φυλακιστούν, αυτή θα είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεθόδους άλλων εποχών για να εξαλείψει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Τουρκία», ανέφερε η ανακοίνωση της οργάνωσης, μία εβδομάδα πριν από την απόφαση του δικαστηρίου.

«Μην ανησυχείτε, αυτή η απόφαση είναι τιμητικό παράσημο για εμάς», είπε ο Ντιουντάρ πριν οδηγηθεί στο κρατητήριο ενώπιον πολλών δημοσιογράφων και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων που παρακολούθησαν τη διαδικασία στο δικαστικό μέγαρο της τουρκικής μεγαλούπολης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία κατατάσσεται, από την οργάνωση, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, στην 149 θέση, μεταξύ 180 κρατών, όσον αφορά στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου.

(Με επιπρόσθετες πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post