Με καχυποψία και προσωρινό πρόεδρο για ακόμη μια φορά στο Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών η ΝΔ

Με καχυποψία και προσωρινό πρόεδρο για ακόμη μια φορά στο Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών η ΝΔ
SOOC

Με αρκετή δόση καχυποψίας άλλα και με διαφορετικές προσεγγίσεις των στελεχών της προσέρχεται η ΝΔ στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, χωρίς πάντως να διαφαίνεται από τις πρώτες τοποθετήσεις, διάθεση συναίνεσης κυρίως στο μείζον θέμα του ασφαλιστικού.

Οι επιτελείς της Συγγρού ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως ναι μεν θα κινηθούν θεσμικά ως αξιωματική αντιπολίτευση δίνοντας το παρόν στο προεδρικό Μέγαρο, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως στην βασική απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση και συνεννόηση θα δοθεί λευκή επιταγή.

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζουν με νόημα από τη ΝΔ, η χρονική στιγμή που επιλέγει ο Πρωθυπουργός να προκαλέσει μια τέτοια συνάντηση δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού επιχειρεί - όπως εκτιμούν - ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την πολιτική συγκυρία με τη ΝΔ να βρίσκεται στη μέση της διαδικασίας ανάδειξης νέου αρχηγού, προκείμενου να δημιουργήσει νέα προβλήματα ρήξης στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά να επιδιώξει έναν ειλικρινή διάλογο.

Επιπλέον, θεωρούν ότι αναζητά συνενόχους μέσα από έναν διάλογο παρωδία, γνωρίζοντας ότι έχει μπροστά του μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το ασφαλιστικό, η οποία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέες διαρροές από τον κυβερνητικό συνασπισμό, διαταράσσοντας την έτσι και αλλιώς εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Ορισμένοι μάλιστα, για να ενισχύσουν το κλίμα καχυποψίας, θυμίζουν ότι το ίδιο ακριβώς Αλέξης Τσίπρας μόλις πριν από τέσσερις μήνες, όταν και μετά το δημοψήφισμα προκάλεσε έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, την επόμενη μέρα κιόλας από την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τότε μάλιστα, η ΝΔ είχε καταγγείλει τον Πρωθυπουργό ότι ενώ διαβεβαίωνε όλους τους προέδρους που συμμετείχαν στη σύσκεψη ότι δεν προτίθεται να πάει την χώρα σε εκλογές, έπραξε ακριβώς το αντίθετο ένα μήνα μετά, ανακοινώνοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το βάρος πάντως την εκπροσώπησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτει στους ώμους του προσωρινού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος αναμένεται να προσέλθει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπό τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, με τους συνεργάτες του να τονίζουν ήδη οτι «η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι θεσμικός παράγοντας, η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόσκλησης θα είναι θεσμική».

Αυτό όμως δε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο ίδιος - ως υπηρεσιακός πρόεδρος - προτίθεται να παράσχει πλήρη στήριξη και να δεσμευθεί στο παραμικρό, αλλά αντιθέτως, θα επιφυλαχθεί για τη στάση του κόμματος σε όποιο, ενδεχομένως, ζήτημα στήριξης εγείρει ο κ. Τσίπρας.

Δημοφιλή