ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2015 08:31 EET

Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία: 60 εκατομμύρια κυβικά τοξικών πλημμύρισε την περιοχή

Κανείς δεν περίμενε μετά το δυστύχημα στο ορυχείο σιδηρομεταλλευμάτων «Samarco», που συνέβη στις 6 Νοεμβρίου, να θα γίνει αφορμή μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στη Βραζιλία.

Εκείνη την μοιραία μέρα κατέρρευσαν τα δύο φράγματα που συγκρατούσαν τα απόβλητα με αποτέλεσμα η περιοχή του Bento Rodrigues να θαφτεί από τη λάσπη και να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

Είκοσι ημέρες μετά το δυστύχημα η περιοχή πλημμύρισε με ποσότητα τοξικών αποβλήτων ίση με 25.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που βασίζεται σε "νέα στοιχεία" του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της Samarco, μιλώντας για "υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών χημικών ουσιών", επιβεβαιώνοντας έτσι και ό,τι θα μπορούσε να δει κάποιος και διά γυμνού οφθαλμού.

Από την πλευρά τους οι δύο εταιρείες εκμετάλλευσης του ορυχείου, ("BHP Billiton" συμφερόντων Αυστραλίας και "Vale SA" συμφερόντων Βραζιλίας), αρνήθηκαν οποιαδήποτε ύπαρξη κινδύνου για το περιβάλλον, ισχυριζόμενες πως "το νερό και ανόργανα απόβλητα που ξέφυγαν από το φράγμα δεν είναι τοξικά". Οι ιδιοκτήτες του ορυχείου δηλώνουν πως λαμβάνουν κάθε μέτρο για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης για τους πληγέντες, προκειμένου να μειωθούν τόσο οι κοινωνικές όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις από την καταστροφή.

Ο ΟΗΕ δεν προσδιόρισε ακριβώς τις μελέτες που αποτέλεσαν τη βάση για την απόδειξη ούτε και είπε ποιος φορέας τις διεξήγαγε, ενώ, εκπρόσωπός του στη Γενεύη δήλωσε πως η συγκεκριμένη έρευνα δεν είναι άμεσα διαθέσιμη.

Ο ποταμός Rio Doce έγινε κόκκινος και αφανίστηκαν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που ζούσαν μέσα. Το πυκνό πορτοκαλί ίζημα έχει φτάσει πλέον στον ωκεανό. Η δήλωση του ΟΗΕ επέκρινε την ανταπόκριση των επιχειρήσεων και της κυβέρνησης της Βραζιλίας ως "ανεπαρκή", λέγοντας, "η κυβέρνηση και οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη".

Η ευρύτερη περιοχή της Minas Gerais είναι κέντρο εξορύξεων από τον 16ο αιώνα και η συγκεκριμένη καταστροφή καταγράφεται ως η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στη Βραζιλία.

ΠΗΓΗ: reuters.com