Κομισιόν: Στις αρχές του 2016 η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Κομισιόν: Στις αρχές του 2016 η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
European Commission's mission chief for Greece, Declan Costello delivers a speech during Economy conference in Athens, Monday, Nov. 30 , 2015. Greece says it hopes creditors will start talks on debt relief quickly _ as soon as they have completed their first review of the countryâs bailout reforms _ to dispel uncertainty and help the battered economyâs recovery. (AP Photo/Petros Giannakouris)
European Commission's mission chief for Greece, Declan Costello delivers a speech during Economy conference in Athens, Monday, Nov. 30 , 2015. Greece says it hopes creditors will start talks on debt relief quickly _ as soon as they have completed their first review of the countryâs bailout reforms _ to dispel uncertainty and help the battered economyâs recovery. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS

Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016. Δήλωσε ο επικεφαλής των θεσμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο κ. Κοστέλο είπε πως η επιτυχής αξιολόγηση θα οδηγήσει στην εκταμίευση μιας ακόμα δόσης αλλά και στην έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, διευκρινίζοντας πως ίσως να χρειαστεί παράταση ωρίμανσης του χρέους.

Ειδικότερα για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Κοστέλο δήλωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι εάν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους, αλλά το πώς και με ποιους όρους». Για να συνεχίσει, λέγοντας ότι «προφανώς και θα υπάρχουν συνθήκες για τη νέα ελάφρυνση του χρέους: να εφαρμόζει (η κυβέρνηση) πλήρως το πρόγραμμα και να είναι σαφής ως προς τις μακροπρόθεσμες πολιτικές».

Προσέθεσε δε, ότι πρέπει να εξεταστεί η δομή του χρέους, καθώς υπάρχει μεγάλη απαίτηση αποπληρωμής το 2022, και θα πρέπει οι αποπληρωμές να είναι προσιτές σε ετήσια βάση. «Θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούν να ενσωματωθούν και οι αναπάντεχες εξελίξεις. Είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα», επισήμανε.

Σε ερώτηση για τις πληροφορίες για επικείμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ο κ. Κοστέλο απάντησε ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε το σύνολο της μεταρρύθμισης. Θα δούμε και τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων».

Στην πρώτη αξιολόγηση ενέταξε την ανάγκη λήψης μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τις αλλαγές στη φορολογία εσόδων, την ενίσχυση αγοράς ηλεκτρισμού και τη δημιουργία του ανεξάρτητου φορέα εσόδων. Εάν είναι έτοιμη η κυβέρνηση θα επανέλθουμε αρχές Ιανουαρίου, επισήμανε, προσθέτοντας ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Είπε ότι οι θεσμοί αναμένουν προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας οποτεδήποτε, πιθανόν και εντός του Δεκεμβρίου, για να αρχίσει η συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επίσης ανέφερε ότι «το ελληνικό σύστημα παρέχει αντικίνητρα για να παραμένει κάποιος στην αγορά εργασίας», αλλά διευκρίνισε πως πάρα πολλές οικογένειες έχουν ως μοναδικό εισόδημα μία σύνταξη, «οπότε θα πρέπει να εξετασθεί και αυτό το θέμα».

Ο ίδιος δήλωσε αντίθετος στις σκέψεις για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, λέγοντας πως αυτή δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Κοστέλο εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι ανέμεναν οι θεσμοί, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η μεταβολή του ΑΕΠ θα κινηθεί εφέτος πέριξ του 0%, ενώ δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητική το 2016. Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αναφέρθηκε στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, λέγοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα λόγω των εκλογών και αυτά πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί στο ακέραιο το πρόγραμμα, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση.

Επιπλέον είπε πως δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων στην Ελλάδα και παράλληλα σημείωσε ότι -αν και είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί πότε θα αρθούν τα capital controls- εάν μια επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνοδευτεί με μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι μπορούν να περιοριστούν ταχύτερα.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ίδιο τραπέζι του Συνεδρίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στους θεσμούς, Ράσμους Ρίφερ, ανέφερε πως είναι θετικό ότι οι τράπεζες κατάφεραν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες μέσω ίδιων πηγών και ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο τρίτος γύρος ανακεφαλαιοποίησης θα είναι και ο τελευταίος».

Δήλωσε επίσης, ότι τα «κόκκινα» δάνεια εξακολουθούν να είναι ένα μέρος της κρίσης που δεν έχει αντιμετωπιστεί, με τις τράπεζες να εξακολουθούν να θεωρούν πως τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή