Πιρς: «Για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του»

Πιρς: «Για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του»
Eurokinissi

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη (με μείωση της εξάρτησης από το ρώσικο φυσικό αέριο), αλλά και για το διαμετακομιστικό εμπόριο.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να πετύχει η Ελλάδα. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει πιο δυνατή και να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», με θέμα «Επενδύσεις και Ανάπτυξη: Διαμορφώνοντας ένα Εθνικό Σχέδιο» ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αισιόδοξες για την πορεία της χώρας» και τόνισε ότι παραμένουν στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθεια που καταβάλλεται, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει πολλές φορές ότι στέκει αρωγός στην προσπάθεια της χώρας, κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κρίση και περιμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της χώρας με τους θεσμούς.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση συμπλήρωσε ότι είναι βασικός εταίρος για τις ΗΠΑ αφού όπως εξήγησε «ήταν η βασική δύναμη για να σταματήσει το αιματοκύλισμα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο κ. Πιρς σημείωσε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας για νέους και παλιούς επενδυτές η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Όπως ο ίδιος εξήγησε: «Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα προσελκύσει επενδυτές οι οποίοι σημαίνουν νέες θέσεις εργασίας».

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις ο κ. Πιρς εξήγησε πως «για να προσελκυστούν επενδύσεις βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις όχι με λόγια».

Aναφερόμενος στις αλλαγές που επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις τόνισε ότι «θα βελτιώσουν και τις προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους» καθώς όπως υπογράμμισε: «Είναι επείγον και γι' αυτό οι εταίροι της Ευρωζώνης έχουν αποφασίσει να το πράξουν υπό την προϋπόθεση των μεταρρυθμίσεων».

Ο Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε και στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά για την στρατηγική της σημασία μεταξύ Ασίας Αφρικής και Ευρώπης. Επιπλέον υπογράμμισε και την ενεργειακή σημασία της θέσης της Ελλάδα για όλη την Ευρώπη αφού όπως εξήγησε «η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το Κασπιακό αέριο στην Ευρώπη» με τη χώρα να παραμένει λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο.

Ακόμη αναφέρθηκε στα οφέλη για την Ελλάδα από την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου και ευχήθηκε η χώρα βγαίνοντας από τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται «να ξαναβρεί το ρυθμό της και να προχωρήσει σε ανάπτυξη και σταθερότητα».

(Και με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή