Εγκρίθηκε η συμμετοχή του γερμανικού στρατού στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Δεν θα υπάρξει συνεργασία με τον Άσαντ

Εγκρίθηκε η συμμετοχή του γερμανικού στρατού στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους
This is the room where the German Bundestag, or Parliament meets. Reichstag building. Berlin, Germany
This is the room where the German Bundestag, or Parliament meets. Reichstag building. Berlin, Germany
Kenneth C. Zirkel via Getty Images

Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σήμερα, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, τη συμμετοχή του στρατού της χώρας στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μια αποστολή στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν έως και 1.200 στρατιώτες, όπως έγινε γνωστό από μια κυβερνητική πηγή.

Το Βερολίνο είχε ανακοινώσει μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ότι επρόκειτο να αναπτύξει αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado, ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού και μια φρεγάτα προκειμένου να στηρίξει τους βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών στη Συρία. Η αποστολή καλύπτει ολόκληρο το 2016.

Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να ψηφίσει για το θέμα την Τετάρτη.

Όχι σε συνεργασία με τον Άσαντ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ του γερμανικού στρατού και του συριακού για όσο διάστημα βρίσκεται στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το συμπέρασμα είναι: δεν θα υπάρξει συνεργασία με τον Άσαντ και δεν θα υπάρξει συνεργασία με στρατεύματα υπό τη διοίκησή του», δήλωσε.

Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα να περιληφθούν κάποιοι από αυτούς που είναι στο πλευρό του Άσαντ σε μια μακροπρόθεσμη λύση για τη Συρία.

«Πρέπει να αποφύγουμε την κατάρρευση του κράτους στη Συρία», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο Ιράκ, όπου αποκλείστηκαν από το πολιτικό σύστημα ομάδες που ήταν πιστές στον Σαντάμ Χουσέιν.

Οι Γερμανοί φοβούνται τρομοκρατικά χτυπήματα

Αυξημένο θεωρεί τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της Γερμανίας, λόγω της συμμετοχής της χώρας στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους», το 71% των Γερμανών, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει μόλις το 18%.

Σύμφωνα ωστόσο με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το 45% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στην αποστολή εναντίον του ΙΚ, με το 39% να θεωρεί την απόφαση εσφαλμένη. Επιπλέον, το 37% συμφωνεί με την αποστολή όπλων στους Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ, αλλά το 47% εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις.

Πιο περιορισμένη, στο 40%, είναι η στήριξη για την απόφαση αποστολής 650 στρατιωτών στο Μαλί, με το 41% να εκφράζει αντίθετη άποψη, ενώ η διεύρυνση της γερμανικής αποστολής στο Αφγανιστάν στηρίζεται από το 39% των ερωτηθέντων και απορρίπτεται από το 43%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή