Ένταση βομβαρδισμών, αποστολή Ειδικών Δυνάμεων και πιθανά βρετανικά πλήγματα στη Συρία: Τι αλλάζει στον πόλεμο κατά του ISIS

Ένταση βομβαρδισμών, αποστολή Ειδικών Δυνάμεων και πιθανά βρετανικά πλήγματα στη Συρία: Τι αλλάζει στον πόλεμο κατά του ISIS
In this image provided by the U.S. Air Force, an F-16 Fighting Falcon takes off from Incirlik Air Base, Turkey, as the U.S. on Wednesday, Aug. 12, 2015, launched its first airstrikes by Turkey-based F-16 fighter jets against Islamic State targets in Syria, marking a limited escalation of a yearlong air campaign that critics have called excessively cautious. (Krystal Ardrey/U.S. Air Force via AP))
In this image provided by the U.S. Air Force, an F-16 Fighting Falcon takes off from Incirlik Air Base, Turkey, as the U.S. on Wednesday, Aug. 12, 2015, launched its first airstrikes by Turkey-based F-16 fighter jets against Islamic State targets in Syria, marking a limited escalation of a yearlong air campaign that critics have called excessively cautious. (Krystal Ardrey/U.S. Air Force via AP))
ap

Σε «αλλαγή πλεύσης» φαίνεται να προβαίνει η Δύση όσον αφορά στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του ISIS, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και του θερμού επεισοδίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Έιμος Χόχσταϊν, προταθέντα από τον Μπαράκ Ομπάμα για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για την Ενέργεια, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς εναντίον των υποδομών του Ισλαμικού Κράτους που σχετίζονται με το πετρέλαιο (πετρελαιοπηγές, φορτηγά, διυλιστήρια κτλ).

«Αυτό που βλέπετε τις τελευταίες εβδομάδες είναι μια εντεινόμενη προσέγγιση, που δεν έχει μόνο περισσότερους βομβαρδισμούς, αλλά και διαφορετικούς» είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Σημειώνεται ότι, όπως είπε ο στρατηγός Τζο Ντάφορντ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου, το 43% των εσόδων του Ισλαμικού Κράτους από το πετρέλαιο έχει επηρεαστεί από τα πλήγματα του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ μέσα στον τελευταίο μήνα.

Ομάδα από το τμήμα του Χόχσταϊν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεργάζεται με το Πεντάγωνο για τον προσδιορισμό στόχων. Σημειώνεται πως, σε προηγούμενες αεροπορικές επιχειρήσεις, οι ΗΠΑ έπλητταν κυρίως κινητά διυλιστήρια και σημεία συλλογής πετρελαίου. Ωστόσο, η οργάνωση προσαρμόστηκε, οπότε και οι ΗΠΑ αλλάζουν τη στρατηγική τους, στοχοποιώντας την ευρύτερη αλυσίδα (παραγωγή πετρελαίου, διύλιση, φορτηγά)

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη πως αναπτύσσουν μια νέα δύναμη ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ, για επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, αλλά και στη γειτονική Συρία. Κατά τον υπουργό Άμυνας, Ας Κάρτερ, η ανάπτυξη της νέας, εξειδικευμένης δύναμης, γίνεται σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση, και σκοπός είναι να συνδράμει τις δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης και τους Κούρδους «πεσμεργκά». Όπως σημείωσε, οι καταδρομείς αυτοί θα πραγματοποιούν επιδρομές, θα απελευθερώνουν ομήρους, θα συλλέγουν πληροφορίες και θα αιχμαλωτίζουν ηγετικά στελέχη της οργάνωσης – και θα είναι σε θέση να διεξάγουν «μονομερείς επιχειρήσεις στη Συρία».

Εκτιμάται ότι η εν λόγω δύναμη θα είναι ισχύος περίπου 200 στρατιωτικών, ωστόσο θα πρόκειται για την σημαντικότερη κίνηση από πλευράς των ΗΠΑ όσον αφορά στην αύξηση της στρατιωτικής πίεσης προς το Ισλαμικό Κράτος τον τελευταίο καιρό, εκθέτοντας αμερικανικές δυνάμεις σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Σημειώνεται ότι η δύναμη αυτή διαχωρίζεται από την ανάπτυξη 50 μελών των Ειδικών Δυνάμεων στη Συρία, για να βοηθήσουν τους αντάρτες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Της ψηφοφορίας θα προηγηθεί 10ωρη διαβούλευση, με τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να χαρακτηρίζει την οργάνωση απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Σημειώνεται ότι ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αντιτίθεται στους βομβαρδισμούς, ωστόσο έχει επιτρέψει στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Όσον αφορά στη Γερμανία, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδια για τη διάθεση 1.200 στρατιωτικών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ωστόσο, αυτό πρέπει να υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο, αν και θεωρείται ότι θα περάσει. Υπενθυμίζεται πως, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η καγκελάριος συμφώνησε να παρέχει γερμανική στήριξη στις επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία, με αεροσκάφη αναγνώρισης και εναερίου ανεφοδιασμού, καθώς και ενός πολεμικού πλοίου σε ρόλο υποστήριξης. Ωστόσο, οι γερμανικές δυνάμεις δεν αναμένεται να εμπλακούν ενεργά στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ομπάμα: Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να αρχίσουν να χτυπούν το ISIS στη Συρία

Στο μεταξύ, σχετικά με το θέμα των ρωσικών πληγμάτων στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι, παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, κανείς δεν θα έπρεπε να «έχει την ψευδαίσθηση» ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα αρχίσουν να πλήττουν τις θέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία, καθώς βασική τους προτεραιότητα είναι η στήριξη της κυβέρνησης Άσαντ, και δεν πιστεύει ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Εβδομάδες ρωσικών πληγμάτων στην περιοχή δεν έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στην εξέλιξη του εμφυλίου, υποστήριξε, λέγοντας ότι κάποια στιγμή ο Πούτιν θα αναγνωρίσει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε ένα αδιέξοδο.

Δημοφιλή