ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/12/2015 11:30 EET | Updated 03/12/2015 11:30 EET

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με μικροεπεισόδια το τέλος της πορείας

Eurokinissi

Μικροεπεισόδια έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πορείας σήμερα, κατά την 24ωρη γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό, όταν μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών, που βρισκόταν στην ουρά της πορείας, στην οδό Σταδίου, πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, και συνεχίστηκαν στο Σύνταγμα, καθώς επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με μολότοφ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με βόμβες κρότου λάμψης αναγκάζοντας τους να υποχωρήσουν.

Στο συλλαλητήριο, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, συμμετείχαν συνδικάτα, ανάμεσά τους η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώσεις συνταξιούχων και ΑμεΑ, καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ.

 

Βασικό σύνθημα στο συλλαλητήριο και στην απεργιακή συγκέντρωση, που προηγήθηκε στην πλατεία Κλαύθμωνος, ήταν «Όσο οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν τόσο οι εργαζόμενοι στους δρόμους θα βγαίνουν» και τα αιτήματα της απεργίας, όπως διατυπώθηκαν στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου, είναι:

 

* Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

 

* Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας.

 

* Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.

 

* Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές

 

«Ανεξαρτήτως ποιοι ψηφίζουν μνημόνια και ποιοι εφαρμόζουν μνημόνια, όταν αυτά συνεχίζουν την άγρια πολιτική λιτότητας και της περικοπής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου και δημιουργούν τεράστια ανεργία, το καθήκον των συνδικάτων είναι να απεργούν, να διαμαρτύρονται, να κάνουν συλλαλητήρια» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια, ώστε «να μη γίνει η ασφάλιση κουφάρι, να μη μετατραπούν οι συντάξεις σε επιδόματα κηδείας, για να μη γίνουν οι παροχές υγείας και πρόνοιας εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς».

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσόύμπας που δήλωσε: «Δεν είναι ώρα για στημένους διαλόγους, για συναινέσεις, για νέες ψεύτικες προσδοκίες με την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, που οδηγεί σε χειραγώγηση ουσιαστικά του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για να περάσουν γρηγορότερα και ευκολότερα τα νέα βάρβαρα μέτρα».

 

Η ΓΣΕΕ πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις με αποκλειστικό θέμα το νέο ασφαλιστικό.

 

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κινηθούν για το υπόλοιπο της ημέρας μέχρι τις 9.00 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και τον προαστιακό έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)