Μπορείτε να μαντέψετε τι πρωτοποριακό έκανε πριν από 23 χρόνια ένας άντρας με το όνομα Neil Papworth;

Μπορείτε να μαντέψετε τι πρωτοποριακό έκανε πριν από 23 χρόνια ένας άντρας με το όνομα Neil Papworth;
shutterstock

Σίγουρα δεν έχετε ακούσει ποτέ το όνομα Neil Papworth, αν και πριν 23 χρόνια έκανε κάτι εξαιρετικά πρωτοποριακό για την επικοινωνία των ανθρώπων, κάτι που άλλαξε τις ζωές όλων μας.

Έστειλε το πρώτο μήνυμα σε κινητό τηλέφωνο (sms).

Στις 3 Δεκεμβρίου 1992, έστειλε το πρώτο sms. Επειδή τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν τότε πληκτρολόγια, πληκτρολόγησε ένα μήνυμα στον υπολογιστή του, που έγραφε «Καλά Χριστούγεννα» και το έστειλε στον Richard Jarvis της Vodafone, που βρισκόταν στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της εταιρείας εκείνη τη στιγμή.

Τότε ο Papworth ήταν μέλος της Sema Group Telecoms, μίας ομάδας που ανέπτυσε ένα κέντρο λειτουργία μικρών μηνυμάτων για λογαριασμό της Vodafone UK και είχε επιλεχθεί για να πάει στις εγκαταστάσεις τους και να βάλει το σύστημα σε λειτουργία.

«Κανείς δεν γνώριζε τότε, πόσο μεγάλες διαστάσεις θα έπαιρναν τα μηνύματα στο τηλέφωνο», ανέφερε ο Papworth στην ιστοσελίδα του. Βέβαια ο ίδιος προσθέτει ότι δεν είναι εκείνος που ξεκίνησε την επανάσταση των μηνυμάτων, απλά βοήθησε να γίνει με επιτυχία.

«Είναι φοβερό ότι τα μηνύματα, που αρχικά ήταν απλά μία αναβάθμιση για τον χρήστη και κατάληξε να είναι μία διεθνής μέθοδος επικοινωνίας που είναι εύκολη, γρήγορη, διακριτική και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Και είναι ακόμα πιο φοβερό το γεγονός ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, την χρησιμοποιούν ακριβώς για αυτούς τους λόγους, κάθε μέρα, επειδή δεν απαιτεί smartphone ή πακέτο με ίντερνετ ή WiFi», επισημαίνει.

Σύμφωνα με έρευνα του Portio, τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα αποφέρουν κάθε χρόνο στις εταιρείες 251 δισεκατομμύρια δολάρια και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα 1.279 τρισεκατομμύρια την περίοδο 2014- 2018.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.