ΚΟΙΝΩΝΙΑ
03/12/2015 03:21 EET | Updated 03/12/2015 03:21 EET

Μέτρα για «πόλεμο» από ταράτσες των Εξαρχείων παίρνει η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει «Μαύρου Δεκέμβρη»

SOOC

Αντίμετρα για τον πόλεμο κουκουλοφόρων από τις ταράτσες των Εξαρχείων περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την «καυτή» 6η Δεκεμβρίου, επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια των περσινών διαδηλώσεων οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν χάσει τον έλεγχο λόγω της ρίψης μολότοφ, πετρών ακόμα ψυγείων από τις οροφές των κτιρίων που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Εξαρχείων με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι αξιωματικοί να προετοιμάζονται φέτος πυρετωδώς για «ανορθόδοξο» πόλεμο.

Έχουν συλλεχθεί πληροφορίες για τον τρόπο δράσης των κουκουλοφόρων που έχουν βρει πρόσβαση σε πολυκατοικίες και έτσι με τη βοήθεια ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. θα γίνουν «προπαρασκευαστικές» ενέργειες προκειμένου οι ταράτσες να μην γίνουν αποθήκες πολεμοφοδίων πριν την πορεία της ερχόμενης Κυριακής.

Στα μέτρα θα πάρουν μέρος περίπου 5.000-6.000 αστυνομικοί με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. να περιλαμβάνει τακτική απομόνωσης των αντιεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων. Όπως ακριβώς έγινε στη συγκέντρωση της «17 Νοέμβρη» στην οποία τα μέτρα τάξης χαρακτηρίστηκαν επιτυχή. Αυτό που προβληματίζει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι το κάλεσμα που έχει απευθύνει ο Νίκος Ρωμανός για «μαύρο Δεκέμβρη». Ήδη ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν προχωρήσει τις τελευταίες 10 ημέρες σε μικρής εμβέλειας εμπρηστικές επιθέσεις τις οποίες εντάσσουν στο πλαίσιο του «μαύρου Δεκέμβρη», ενώ εκφράζονται φόβοι ότι στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου θα κλιμακωθεί το ήδη τεταμένο κλίμα.

Σε νέα χθεσινή επιστολή του ο Νίκος Ρωμανός επαναλαμβάνει τις απειλές γράφοντας: «Γιατί ο Μαύρος Δεκέμβρης δεν αποτελεί μια σκηνοθετική επανάληψη προηγούμενων εξεγερτικών γεγονότων αλλά ένα κύκλο αγώνα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν αναζητώντας ένα μέλλον όπου η καθημερινότητα μας θα κατακλύζετε από πράξεις επίθεσης και ανταρσίας ενάντια στην εξουσία». Στο ίδιο κείμενο εμφανίζει τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο ως μέλος του αναρχικού χώρου που μαζί με εκείνον συμμετείχε σε συγκεντρώσεις αναρχικών από το Νοέμβριο του 2007 σε ηλικία 14 ετών: «Γύρω στα 14 είχαμε την πρώτη μας επαφή με τους αναρχικούς, μας άρεσε όταν βλέπαμε στην τηλεόραση εικόνες από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ήταν κάτι που με τις άγουρες αντιλήψεις μας που είχαμε αρχίσει να σχηματίζουμε το θεωρούσαμε ως έναν τρόπο αντίστασης στην καθημερινή αδικία των κοινωνικών ανισοτήτων». Συμπληρώνει δε ότι το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 πέταξαν μαζί αντικείμενα σε περιπολικό λίγο πριν ο Κορκονέας αποφασίσει να δολοφονήσει τον Γρηγορόπουλο.

Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα και εν μέσω έντονων αντιδράσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου για τις συλλήψεις πέντε Ελλήνων φοιτητών από την Αγία Παρασκευή που κατηγορούνται για επεισόδια που είχαν γίνει στο Μιλάνο, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις για τον συντονισμό των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματιστεί πορεία μαθητών που θα ξεκινήσει στις 12.00 στα Προπύλαια και έξι ώρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια έχοντας οδηγίες να μην επιχειρήσουν –αν δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος- στην πλατεία υπό το φόβο να πέσουν σε οργανωμένη ενέδρα. Πέρυσι στις 6 Δεκεμβρίου είχαν γίνει 296 προσαγωγές, 45 συλλήψεις και είχαν τραυματιστεί 12 αστυνομικοί, κυρίως από ρίψεις αντικειμένων από ταράτσες.

Οι αξιωματικοί που συμμετέχουν στις συσκέψεις κάνουν λόγο για ένα «καυτό» τετραήμερο που ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη και τελειώνει την Κυριακή. Και αυτό διότι για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη πανελλαδική απεργία, την Παρασκευή έρχεται στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι, το Σάββατο ψηφίζεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός και την Κυριακή γίνεται η πορεία για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Ειδικό σχέδιο ασφαλείας έχει εκπονηθεί για την άφιξη του Κέρι, ο οποίος θα βρίσκεται σε κλοιό προστασίας από Έλληνες και Αμερικανούς αστυνομικούς. Για τις μετακινήσεις τους θα γίνουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και θα επιστρατευτούν άνδρες των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post