Ανησυχούν οι επιστήμονες: Ηλιακές εκλάμψεις θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα συστήματα επικοινωνίας πάνω στη γη

Ανησυχούν οι επιστήμονες: Ηλιακές εκλάμψεις θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα συστήματα επικοινωνίας πάνω στη γη
youtube

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα συστήματα επικοινωνίας πάνω στη γη κρούουν οι επιστήμονες. Όπως μεταδίδει η Independent, οι επιστήμονες ανησυχούν για τεράστιες εκλάμψεις ηλιακής ενέργειας οι οποίες θα είχαν την ισχύ ενός δισεκατομμυρίου πυρηνικών βομβών και θα μπορούσαν να καταστρέψουν τα συστήματα επικοινωνίας και την ενέργεια.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, προειδοποίησαν σχετικά όταν είδαν να συμβαίνει κάτι ανάλογο από ένα άλλο αστέρι το οποίο έμοιαζε ανησυχητικά με τον ήλιο.

Κατά καιρούς τέτοιου είδους εκλάμψεις ηλιακής ενέργειας αναστατώνουν τις τηλεπικοινωνίες στη Γη. Τα αποτελέσματα όμως είναι σχετικά περιορισμένα και δεν προκαλούν μεγάλα προβλήματα. Ωστόσο μία νέα έρευνα δείχνει ότι μία νέα τέτοιου είδους έκλαμψη θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Οι εκλάμψεις ενέργειας μπορεί να συμβούν όταν η μαγνητική ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στην ηλιακή ατμόσφαιρά απελευθερώνεται απότομα, προκαλώντας μία τεράστια έκρηξη ακτινοβολίας.

Ο Χλόε Πυγκ από το πανεπιστήμιο του Γουόρικ δήλωσε μάλιστα πρόσφατα: «Εάν ο ήλιος προκαλούσε έκλαμψη ενέργειας τότε κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τη ζωή στη Γη. Τα συστήματα επικοινωνίας και το ραδιόφωνο θα μπορούσαν να διαταραχθούν σοβαρά και θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλης κλίμακας διακοπή ρεύματος ως αποτέλεσμα ισχυρών ηλεκτρικών ρευμάτων που υπάγονται σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας».

Δημοφιλή