ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2015 13:29 EET | Updated 04/12/2015 17:39 EET

Υποστηριχτές του ISIS φέρονται να ήταν οι δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναντίντο

Joe Raedle via Getty Images
SAN BERNARDINO, CA - DECEMBER 04: Law enforcement officials continue their investigation around the Ford SUV vehicle that was the scene where suspects of the shooting at the Inland Regional Center were killed on December 4, 2015 in San Bernardino, California. Police continue to investigate a mass shooting at the Inland Regional Center in San Bernardino that left at least 14 people dead and another 17 injured on December 2nd. (Photo by Joe Raedle/Getty Images)

Μία εκ των δύο υπόπτων της πρόσφατης αιματηρής επίθεσης στην Καλιφόρνια, κατά την διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 14 άτομα, είχε εκφράσει μέσω διαδικτύου την υποταγή του στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η 27χρονη Tashfeen Malik και ο 28χρονος σύζυγός της Syed Rizwan Farook σκοτώθηκαν μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία, λίγες στιγμές μετά την ένοπλη επίθεση σε εορταστική εκδήλωση στο Κέντρο Inland Regional Center στο Σαν Μπερναντίντο.

Η Malik ήταν Πακιστανικής καταγωγής και ζούσε στην Σαουδική Αραβία όταν παντρεύτηκε τον Farook, ο οποίος είναι Αμερικανός πολίτης. Χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook, η 27χρονη είχε δημοσιεύσει ένα ποστ, με το οποίο γνωστοποιούσε την στήριξή της στο Ισλαμικό Κράτος.

Ακόμα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πρακτορείο ειδήσεων Aamaq, το οποίο πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε μέσω του ιστοτόπου του ότι υποστηρικτές της τζιχαντιστικής οργάνωσης διέπραξαν την επίθεση της Τετάρτης.Την ίδια στιγμή, στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας που ερευνούν την υπόθεση ανέφεραν ότι δεν έχουν καμιά ένδειξη μετά την έρευνα στο σπίτι του ζευγαριού των δραστών ότι τα πρόσωπα αυτά συνδέονται με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό, δήλωσε σήμερα μια πηγή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η πηγή αυτή είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να υποδεικνύει πως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «ήξερε καν ποιοι ήταν» οι δράστες.

Το FBI ανακοίνωσε ότι διερευνά και επισήμως την υπόθεση ως τρομοκρατικό χτύπημα και μελετούν τις τελευταίες αναρτήσεις της Malik στο Facebook.

Η έρευνα φθάνει ως το Πακιστάν, όπου στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών ανέκριναν μέλη της οικογένειας της Μαλίκ, είπε ένα μέλος της οικογένειάς της.

«Ανακάλυψα αυτή την τραγωδία όταν στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών ήλθαν σε επαφή μαζί μου και με ρώτησαν αν είχα σχέσεις με την Τασφίν», είπε ένας θείος της, ο Τζαβέντ Ραμπανί.

«Είχα ακούσει στις ειδήσεις για αυτή την τραγωδία, αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι (η μία από τα πρόσωπα που διέπραξαν την επίθεση) ήταν μέλος της οικογένειάς μας. Φυσικά έχουμε πάθει σοκ», πρόσθεσε.