Μαφία νονών: Ο καρατέκα, οι έρευνες για τον Βασσάρα, η ληστεία σε τραβεστί και ο μπράβος-μποξέρ

Μαφία νονών: Ο καρατέκα, οι έρευνες για τον Βασσάρα, η ληστεία σε τραβεστί και ο μπράβος-μποξέρ
Eurokinissi

Νονοί που είναι βαριά ονόματα της νύχτας, μπράβοι-μποξέρ και αστυνομικοί σε ρόλο «εισπράκτορα» βρίσκονται ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν για συμμετοχή στη μαφία των εκβιαστών που πουλούσε προστασία σε καταστήματα σε όλη την Αθήνα.

Οι τρεις αστυνομικοί που φέρονται να συνεργάζονταν με τους «αρχηγούς» της μαφίας είχαν διακριτούς ρόλους. Ο ένας ήταν «εισπράκτορας». Περνούσε από τα μαγαζιά και έπαιρνε τις εκβιαστικές «ταρίφες». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ληστεία με θύμα τραβεστί.

Οι άλλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, παρείχαν πληροφορίες στους «αρχηγούς» των μπράβων, σχετικά με τις προανακριτικές ενέργειες των αξιωματικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Πληρωνόντουσαν δηλαδή λέγοντας ότι διασφαλίζουν ότι η Αστυνομία δεν πρόκειται να πειράξει το κύκλωμα.

Πέρα από τους αστυνομικούς, ένας 45χρονος –γνωστός στη νύχτας ως «Θαμνάκιας»- περιγράφεται ως αρχηγικό μέλος. Στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί μαζί με 217 άτομα για σωρεία εκβιάσεων, ενώ ήταν ύποπτος για την επίθεση σε βάρος του καθηγητή διαιτησίας Κύρου Βασσάρα, που είχε σημειωθεί στις 30 Οκτωβρίου 2010 στα Καμίνια.

Στην οργάνωση φέρονται να συμμετείχαν – περιφερειακά- γνωστά ονόματα της «μαφίας» της Ηλιούπολης. Θύματά του κυκλώματος ήταν τουλάχιστον 150 καταστηματάρχες, στο Κολωνάκι, Γκάζι, Ψυρρή, Κεραμεικό, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Γλυφάδα, Ελληνικό, Παγκράτι, Ζωγράφου, Βύρωνα, Δάφνη, Ν. Κόσμο, Αγ. Παρασκευή, και άλλες περιοχές.

Η ταρίφα τους κυμαινόταν μεταξύ 300-500 ευρώ, αποκομίζοντας συνολικά περίπου 100.000 το μήνα. Πέρα από τους εκβιασμούς όμως, προέβαιναν στην εκτεταμένη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης στα καταστήματα που εκβίαζαν, αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά, εμφανώς μεγαλύτερα από τα εκβιαστικά «κόμιστρα».

Τα στελέχη του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνέλαβαν συνολικά 21 άτομα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 76 ατόμων, εκ των οποίων οι 37 ως βασικά μέλη και τα 39 ως περιφερειακά, ενώ 33 ακόμη δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Μεταξύ άλλων αρχηγικά μέλη είναι ένας 46χρονος δάσκαλος πολεμικών τεχνών, ένας 35χρονος και ένας 27χρονος. Οι τρεις τους είχαν αναλάβει τις περιοχές του Βύρωνα, Καλλιθέας, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Γαλατσίου, Δάφνης, Αγ. Δημητρίου, Αθήνα, Γκάζι.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους αποκαλύφθηκε η δράση των τριών οργανώσεων, εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών τους, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι (αρχηγοί, αρχηγικά μέλη, εντολείς, εντολοδόχοι, εκτελεστές, εισπράκτορες κτλ) και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus-operandi). Στη δικογραφία εμπεριέχονται χιλιάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες, φυσικές παρακολουθήσεις με βίντεο και φωτογραφίσεις των δραστών επί το έργο.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής κάνουν λόγο για ιδιαίτερα βίαια άτομα που δεν δίσταζαν να χτυπήσουν πολίτες και να προκαλέσουν επικίνδυνες σωματικές βλάβες, χρησιμοποιώντας σιδερογροθιές, με οποιαδήποτε αφορμή, ακόμη και επί πληρωμή.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία-κακουργηματικού χαρακτήρα - για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα, της κλοπής, της μαστροπείας, της πλαστογραφίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παράβασης καθήκοντος, καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Δημοφιλή