Οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων αναζητούν περαιτέρω εκπαίδευση

Οι φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων αναζητούν περαιτέρω εκπαίδευση
deree

Δεν είναι λίγοι οι νέοι που φοιτούν σε κάποιο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά ψάχνουν κι άλλους τρόπους για να βελτιωθούν, να εκπαιδευτούν, να αποκτήσουν γνώση και να εξελιχθούν προσωπικά και επαγγελματικά.

Βλέποντας αυτή τη διάθεση των νέων φοιτητών, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με το DEREE ξεκίνησε πέρυσι την υλοποίηση ενός προγράμματος υποτροφιών για φοιτητές του δημόσιου πανεπιστημίου που θέλουν να κάνουν ένα minor στο DEREE (δηλαδή 6-7 μαθήματα συγκεκριμένου πεδίου) και να συμπληρώσουν έτσι τις γνώσεις τους.

Το πρόγραμμα αυτό έδωσε την ευκαιρία πέρυσι σε 35 παιδιά να εκτεθούν και σε ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης και να ωφεληθούν και από τα δύο συστήματα. Ένα χρόνο μετά, οι φοιτητές αυτοί μίλησαν για την εμπειρία τους και για όλα όσα τους προσέφερε το πρόγραμμα και τα λόγια τους είναι η απόδειξη ότι τα κρατικά με τα μη κρατικά ιδρύματα εκπαίδευσης έχουν μόνο να κερδίσουν από πιθανές συνεργασίες.

Γιώργος Ταλιάκης (Αρχιτεκτονική στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Περιβαλλοντικές Σπουδές στο DEREE)

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τα πλεονεκτήματα του προγράμματος: προσφέρει πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, χαρίζει εμπειρίες, συνδυάζει δύο διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Επιπλέον, προσφέρει ευκαιρίες εξέλιξης για την επόμενη γενιά ηγετών της χώρας.

Αλλά όλα αυτά είναι κλισέ. Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να αντικαταστήσει το πιο σημαντικό και πραγματικά μοναδικό χαρακτηριστικό του προγράμματος υποτροφιών: Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε βγάζει από το comfort zone, σε ταρακουνάει, σε ξυπνάει. Είναι μία συνεχής υπενθύμιση ότι το τέλειο δεν είναι αρκετό κι ότι μόλις καταφέραμε να γρατζουνίσουμε την επιφάνειά του. Ότι ναι, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, αρκεί να βρεις τον τρόπο να κάνεις την αρχή. Αυτό που μου έδωσε η συμμετοχή μου δεν είναι η «απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων» αλλά τα μέσα για να καταλάβω τον εαυτό μου, μου έδωσε αυτογνωσία.

Μάριος Γιουρουκέλης (Πολ/κων Μηχ/κων στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο DEREE)

Η εμπειρία μου είναι πολύ καλή: Οι καθηγητές έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων στο πεδίο τους και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Τα υπόλοιπα γραφεία – η Γραμματεία, το retention office – μου πρόσφεραν πολύτιμη υποστήριξη. Αλλά το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι διδάχτηκα έναν εντελώς νέο, διαφορετικό τρόπο σκέψης και δουλειάς, εφόδιο που πιστεύω ότι θα με βοηθήσει και προσωπικά και επαγγελματικά.

Φρόσω Παπαναστασίου, (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ψηφιακών Συστημάτων στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Εικαστικές Τέχνες στο DEREE)

Καθοδήγηση από πεπειραμένους ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες. Χρήσιμα εργαστήρια, σεμινάρια και ομιλίες που δεν θα ξεχάσω. Γνωριμία με άλλους υποτρόφους και καθημερινή βοήθεια. Υποστήριξη από καθηγητές κι από το Γραφείο Career Services. Κι όλα αυτά σε έναν μόνο χρόνο. Δεν θα είχα πρόσβαση σε τίποτα αν δεν είχα κάνει την αίτηση για την υποτροφία.

Ζανέτα Ελένη Μελισσουργάκη (Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ψυχολογία στο DEREE)

Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μένα: Αρχικά, η υποτροφία με βοήθησε (από οικονομικής άποψης) να έχω πρόσβαση στο αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης και όλα όσα έχει να προσφέρει αυτό. Έπειτα, είχα την ευκαιρία να διευρύνω τη γνώση μου στην κλινική ψυχολογία και να αποκτήσω μεγαλύτερη εμπειρία στην έρευνα. Και, επιπλέον, συμμετείχα σε σεμινάρια που με βοήθησαν να αναπτύξω επαγγελματικές ικανότητες, και γνώρισα εκπληκτικούς ανθρώπους: τα υπόλοιπα παιδιά- υποτρόφους.

Λευτέρης Δαφέρμος (Νομική στο ΕΚΠΑ, Χρηματοοικονομικά στο DEREE)

Είμαι ευγνώμων για την υποτροφία, γιατί ήρθε ως από μηχανής θεός όταν έψαχνα να δώσω μία διεθνή χροιά στις σπουδές μου, κυρίως λόγω της παγκοσμιοποιημένης σύγχρονης πραγματικότητας. Μέσω του προγράμματος ανακάλυψα ευκαιρίες για σπουδές και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό που μου έδωσαν τη διεθνή προοπτική που ζητούσα. Δεν είναι μόνο τα υψηλής ακαδημαϊκής αξίας μαθήματα, ούτε οι πολύ καλές εγκαταστάσεις του DEREE που με κάνουν να αισθάνομαι τυχερός. Είναι κυρίως η κοινότητα γύρω από το πρόγραμμα Σταύρος Νιάρχος. Αισθάνομαι προνομιούχος σαν μέλος αυτής της καινούργιας «οικογένειας» και πιστεύω ότι αυτή η αίσθηση θα με ακολουθεί για πάντα.

Δημήτρης Κρόκος (Νομική στο ΕΚΠΑ, Οικονομικά στο DEREE)

Σαν φοιτητής Νομικής, γνωρίζω από πρώτο χέρι την υψηλή ποιότητα σπουδών που προσφέρει το ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά πάντα πίστευα ότι κάτι λείπει. Μέσω της υποτροφίας, βρήκα αυτό το συμπληρωματικό στοιχείο στο DEREE: είναι η ασύγκριτη υποστήριξη, σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο σπουδών. Είναι η αίσθηση ότι ανήκεις σε μία κοινότητα. Είναι οι απίστευτες ευκαιρίες σπουδών και δουλειάς στο εξωτερικό. Είναι ένα περιβάλλον που μπoρώ να εκφραστώ δημιουργικά και να αναπτύξω τις δυνατότητές μου. Είναι, με λίγα λόγια, η ευκαιρία που αξίζουν οι νέοι στην Ελλάδα, μία εμπειρία εκπληκτικά ωφέλιμη.

Ιάσονας Αβραμίδης (Ηλεκτρολόγων Μηχ/κων στο Μετσόβιο, Χρηματοοικονομικά στο DEREE)

Όποτε κάποιος μου ζητά να περιγράψω με δυο λόγια τους ανθρώπους, τη γνώση και τις (απροσδόκητες) ευκαιρίες που μου προσέφερε το πρόγραμμα, το μόνο που λέω είναι «Μακάρι να το είχα ανακαλύψει ακόμη νωρίτερα…»

Περιγραφή του Προγράμματος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει οργανισμούς που έχουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και προβλέπεται να προσφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία.

Το ΙΣΝ υποστηρίζει με δωρεά το Πρόγραμμα Υποτροφιών “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων”, η οποία έχει ως στόχο να συμβάλει στη δημιουργία ευκαιριών για τις νεότερες γενιές στην Ελλάδα. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε αριστούχους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ που επιθυμούν να σπουδάσουν παράλληλα στο DEREE και να αποκτήσουν μία υποειδίκευση, παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα σπουδών 6-7 μαθημάτων συγκεκριμένου ακαδημαϊκού πεδίου. Χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το ήδη επιτυχημένο Πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών του DEREE θα ενισχυθεί σημαντικά, προσφέροντας σε περισσότερους φοιτητές τη δυνατότητα να διευρύνουν τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις και να προετοιμαστούν κατάλληλα για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

Περισσότερες πληροφορίες στο site του DEREE.