Χαιρέτισε τις συμφωνίες για τους αγωγούς TAP και IGB ο Κέρι. Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Κοτζιά

Χαιρέτισε τις συμφωνίες για τους αγωγούς TAP και IGB ο Κέρι. Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με τον Κοτζιά
Eurokinissi

«Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα». Με αυτή τη φράση, στα ελληνικά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θέλησε να δώσει το μήνυμα της αμερικανικής φιλίας στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι αδιάσπαστες».

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα τόσο για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα, όσο και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται και στην υποστήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στις επενδύσεις, με κλειδί τον ενεργειακό τομέα. Η ενεργειακή πολιτική της Ελλλάδας δημιουργεί νέες ευκαιρίες, όπως είπε ο Τζον Κέρι, για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στα προγράμματα αυτά και χαιρέτισε τις συμφωνίες για τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.

Η συνάντηση Κοτζιά- Κέρι διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και τονίστηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο των παραδοσιακών δεσμών φιλίας, αλλά επισημάνθηκε και ο σημαντικός ρόλος της ελληνικής ομογένειας.

Σχετικά με τη Συρία οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ISIS και να εξευρεθεί

πολιτική λύση, που θα δώσει τέλος στον πόλεμο και θα οδηγήσει σε ένα τραπέζι την αντιπολίτευση με τον Άσαντ, ώστε να υπάρξει πολιτική μετάβαση στη χώρα. Το προσφυγικό, όπως τονίστηκε και από τις δύο πλευρές δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό ζήτημα αλλά παγκόσμιο.

Ως προς το Κυπριακό ο κ. Κέρι εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προσπάθειες επίλυσής του, τονίζοντας ότι τα μηνύματα που έλαβε από την επίσκεψή του στη Κύπρο ήταν πολύ θετικά. Ο κ. Κοτζιάς έθεσε το θέμα της ασφάλειας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να μπορέσουν οι δύο πλευρές να ζήσουν με ασφάλεια στο μέλλον και η λύση που θα προκριθεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό στο σύνολό του.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με παρέμβαση προς την Τουρκία ώστε να ανακόψει το κύμα των προσφύγων το οποίο φτάνει στα παράλια της Τουρκίας και κατόπιν πνίγεται προσπαθώντας να περάσει στα ελληνικά νησιά καθώς και για

τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τα «δύο μέτρα`και δύο σταθμά» που φαίνεται να υφίστανται ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ο κ. Κέρι είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διπλωματικούς διαύλους για θέματα του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ενθαρρύνει τις δύο χώρες ως συμμάχους του ΝΑΤΟ «να συνεργάζονται για να διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας και να δίνουν ώθηση στην ειρήνη και τη σταθερότητα με τη συνεργασία. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνουν και ότι αυτό το θέμα θα λυθεί»

Όσον αφορά τους πρόσφυγες, ο κ. Κέρι είπε ότι «δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει συγκινηθεί από το δράμα αυτών των προσφύγων, που είναι μια ανθρώπινη καταστροφή σε γιγαντιαία κλίμακα. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ο 'Ασαντ δεν θα μπορούσε να βρει νομιμοποίηση να κυβερνήσει στο μέλλον, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Συρίας έχει φύγει για να αποφύγει την πείνα, τη δηλητηρίαση με αέρια, τα βασανιστήρια και όλες αυτές τις απαίσιες επιπτώσεις του πολέμου».

Ο κ. Κέρι εξέφρασε τον θαυμασμό και τον σεβασμό του για την Ελλάδα τονίζοντας ότι «είναι η καλύτερη επίδειξη αξιών κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Και η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί και να επαινείται για αυτό το πράγμα, και άλλες χώρες επίσης, καθώς περνάνε αυτοί οι άνθρωποι για να βρουν το μέλλον τους. Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να καταστρέψουμε το Daesh και να βρούμε μια λύση στη Συρία, μια λύση ειρήνης, και να κτίσουμε ένα καλό μέλλον για όλους μαζί».

Την απόλυτη, όπως είπε, σύμφωνη άποψη με την εκτίμηση των ΗΠΑ, εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς απαντώντας στην ίδια ερώτηση, τονίζοντας « ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ζήτημα Ελλάδας, ούτε είναι ζήτημα μόνο της Ευρώπης. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, που συνδέεται με την ήττα της Daesh στη Συρία, την πολιτική λύση του προβλήματος, τη διεξαγωγή έντιμων εκλογών με τη συμμετοχή και των Σύρων προσφύγων, δηλαδή των Σύρων που ζουν σήμερα αναγκαστικά στο εξωτερικό».

Και πρόσθεσε: «Τα τελευταία γεγονότα στα σύνορα της ανατολικής Τουρκίας επιβεβαιώνουν την ανάγκη να διδαχθούμε με προσοχή από τη σχέση ανάμεσα σε εθνική κυριαρχία, εθνικά δικαιώματα και παραβιάσεις. Νομίζω και ελπίζω ότι και η τουρκική ηγεσία κάνει σκέψεις πάνω σε αυτό».

«Εμείς» κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ «θέλουμε πάντα να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, θέλουμε πάντα να υπερασπιζόμαστε και να προασπίζουμε ανθρώπους. Η ελληνική λέξη "φιλοξενία" τα λέει όλα».

Δημοφιλή