Επαφές με παρακλάδι της αλ Κάιντα είχε ο δράστης της επίθεσης στην Καλιφόρνια. Το FBI τη διερευνά ως τρομοκρατία

Επαφές με παρακλάδι της αλ Κάιντα είχε ο δράστης της επίθεσης στην Καλιφόρνια. Το FBI τη διερευνά ως τρομοκρατία
Kayla Gaskill, left, Gaskill's mother and Connie Pegler, right, pay respect at a makeshift memorial site honoring the victims of Wednesday's shooting rampage, Friday, Dec. 4, 2015, in San Bernardino, Calif. Gaskill said her friend Daniel Kaufman was killed in the shooting. (AP Photo/Jae C. Hong)
Kayla Gaskill, left, Gaskill's mother and Connie Pegler, right, pay respect at a makeshift memorial site honoring the victims of Wednesday's shooting rampage, Friday, Dec. 4, 2015, in San Bernardino, Calif. Gaskill said her friend Daniel Kaufman was killed in the shooting. (AP Photo/Jae C. Hong)
ASSOCIATED PRESS

Το FBI διερευνά την επίθεση στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα τον θάνατο 14 ανθρώπων, από παντρεμένο ζεύγος, ως «πράξη τρομοκρατία» δήλωσαν την Παρασκευή αξιωματούχοι, σημειώνοντας ότι η σύζυγος είχε ορκιστεί πίστη σε ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και το FBI ανακοίνωσε ότι δεν έχει στοιχεία ότι το ζεύγος ανήκε σε μεγαλύτερη οργάνωση εξτρεμιστών, οι LA Times, επικαλούμενοι ομοσπονδιακή πηγή, αναφέρουν ότι ο σύζυγος, Σαγιέντ Ριζουάν Φαρούκ, 28 ετών, είχε επαφές με τουλάχιστον δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του μετώπου Αλ Νόσρα, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, στη Συρία.

Τόσο ο δράστης (γεννηθείς στις ΗΠΑ) όσο και η σύζυγός του, Τασφίν Μαλίκ, 29 ετών, από το Πακιστάν, που έζησε για πάνω από 20 χρόνια στη Σαουδική Αραβία, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία ώρες μετά την επίθεση της Τετάρτης σε πάρτι στο Inland Regional Center στο Σαν Μπερναρντίνο, 100χλμ ανατολικά του Λος Άντζελες.

Όπως αναφέρει το Reuters, εάν αποδειχθεί πως όντως οι δράστες εμπνεύστηκαν από ισλαμιστές εξτρεμιστές, όπως υποψιάζονται τώρα οι ερευνητές, θα πρόκειται για την πιο θανάσιμη επίθεση στις ΗΠΑ από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Σημειώνεται πως στελέχη του FBI αναφέρουν πως αυξάνονται οι ενδείξεις εκτενούς προετοιμασίας, με το οπλοστάσιο που εντοπίστηκε και τις προσπάθειες εξαφάνισης των ψηφιακών ιχνών τους να καθορίζει την πορεία της έρευνας.

«Βάσει πληροφοριών και των δεδομένων όπως τα γνωρίζουμε, διερευνούμε αυτές τις φρικτές πράξεις ως τρομοκρατική ενέργεια» είπε ο Ντέιβιντ Μπάουντιτς, αναπληρωτής διευθυντής του FBI στο Λος Άντζελες, σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι το FBI ελπίζει πως η εξέταση των δεδομένων που ανακτήθηκαν από τα τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές θα υποδείξουν το κίνητρο. Υπενθυμίζεται πως το ζεύγος είχε δύο τυφέκια εφόδου, δύο ημιαυτόματα πιστόλια, 6.100 σφαίρες και 12 αυτοσχέδιες βόμβες στο σπίτι ή πάνω τους όταν σκοτώθηκαν, και θεωρείται ότι ίσως να σχεδίαζαν και άλλη επίθεση.

Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos καταδεικνύει πως το 51% των Αμερικανών αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους που διαβιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τον ίδιο τρόπο όπως τα μέλη κάθε άλλης κοινότητας, ενώ μόλις το 14,6% εμφανίζεται να είναι φοβισμένο.

Στην πρώτη δημοσκόπηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των μουσουλμάνων της Αμερικής, που διεξήχθη στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι και στο Σαν Μπερναντίνο, το 60% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών δηλώνει πως αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους όπως τα μέλη κάθε άλλης κοινότητας, σε σχέση με το 30% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

«Εάν η τρομοκρατία προορίζεται για να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ μουσουλμάνων και δυτικών, δυστυχώς τα καταφέρνει», δήλωσε ο Αμάνεϊ Τζαμάλ, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πρίνσετον. «Η απειλή της τρομοκρατίας θα αντιμετωπιστεί από κοινού από τους μουσουλμάνους και τους μη μουσουλμάνους. Θέλει κανείς να δει αυτό το χάσμα να μικραίνει, ώστε οι άνθρωποι να συνεργάζονται και να μην φοβούνται», ανέφερε.

Από τους 1.056 δυνητικά ψηφοφόρους από όλες τις περιοχές των ΗΠΑ, που συμμετείχαν στην διαδικτυακή έρευνα που έγινε την Πέμπτη και την Παρασκευή, το 34,7% υποστήριξε πως φοβάται «λίγες ομάδες και λίγα άτομα» μέσα στην μουσουλμανική κοινότητα.

Οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι τάσσονται περισσότερο υπέρ από τους Δημοκρατικούς στην στενή παρακολούθηση των τεμενών (64% έναντι 43%), ή του κλεισίματος εκείνων για τα οποία υπάρχουν υποψίες για σχέσεις με εξτρεμιστές (69% έναντι 48%).

Δημοφιλή