Πρωτιά Λεπέν σε 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας - Δεύτερος ο Σαρκοζί

Πρωτιά Λεπέν σε 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας - Δεύτερος ο Σαρκοζί

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας έρχεται πρώτο σε τουλάχιστον 6 από τις 13 περιφέρειες της Γαλλίας κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όπου καταγράφει σκορ ρεκόρ που κυμαίνεται από 27,2% έως και 30,8%, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Οι εκλογές αυτές ήταν αρκετά σημαντικές, καθώς οι περιφερειάρχες λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν την εκπαίδευση, τις δωρεάν μετακινήσεις και την οικονομική ανάπτυξη των περιοχών τους.

Η Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε ένα «εξαιρετικό» εκλογικό αποτέλεσμα, στις πρώτες της δηλώσεις για την ιστορική επιτυχία του Εθνικού Μετώπου.

«Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα», είπε

Το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει τα υψηλότερά του ποσοστά σε τρεις περιοχές κλειδιά: στον βορρά, στην περιφέρεια του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie), όπου υποψήφια είναι η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν, στην νοτιο-ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d' Azur, PACA) , όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι η ανηψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν και στην ανατολική Γαλλία, στην περιφέρεια Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη (Alsace-Champagne-Ardennes-Lorraine), όπου επικεφαλής του ψηφοδελτίου ηγείται ο υπεύθυνος της στρατηγικής του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Δεύτερος ο Νικολά Σαρκοζί

Ο ηγέτης του κόμματος των Ρεπουμπλικανών Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες με την αριστερά για να αντιμετωπισθεί η άνοδος της ακροδεξιάς κατά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες του ψηφίζοντας για το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Εκλογές σε κλίμα πανικού

Υπενθυμίζουμε ότι οι περιφερειακές εκλογές έλαβαν χώρα μόλις τρεις εβδομάδες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι από υποστηριχτές του Ισλαμικού Κράτους, κατά την διάρκεια των οποίων έχασαν την ζωή τους 130 άνθρωποι. Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Politico, είναι η πρώτη φορά που οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες ενώ η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν τα εκλογικά κέντρα για λόγους ασφαλείας.

H στροφή του Εθνικού Μετώπου

Η Μαρίν Λεπέν είναι η μικρότερη κόρη του ακροδεξιού πολιτικού, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος ηγήθηκε του Εθνικού Μετώπου από την ίδρυσή του το 1972 έως το 2011. Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα φέτος, πατέρας και κόρη ήρθαν σε ρήξη, μετά από δηλώσεις του πρώτου για την ναζιστική Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, είχε χαρακτηρίσει «λεπτομέρεια» της ιστορίας τους θαλάμους αερίων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, γεγονός που ανάγκασε την κόρη του να απαγορεύσει στον πατέρα της να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Η ίδια η Μαρίν Λεπέν στις 20 Οκτωβρίου βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες περί «υποκίνησης μίσους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του φθινοπώρου η πολιτικός είχε κάνει προσπάθειες να κερδίσει τις ψήφους των κατοίκων των φτωχών συνοικιών του Παρισιού, στις οποίες κατοικούν κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι. Εκτιμητές είχαν τότε χαρακτηρίσει την κίνηση της Λεπέν «περίεργη στροφή του Εθνικού Μετώπου» που για χρόνια απέφευγε τις περιοχές όπου κατοικούν πολλές μειονοτικές ομάδες.

Δημοφιλή