ΔΙΕΘΝΕΣ
06/12/2015 11:45 EET | Updated 06/12/2015 11:45 EET

Πως μια 53χρονη γυναίκα έριξε την κυβέρνηση της Γουατεμάλας με μια ανάρτηση στο Facebook

Anadolu Agency via Getty Images
GUATEMALA CITY, GUATEMALA - SEPTEMBER 04: Otto Perez Molina, former president of Guatemala, during his hearing in the Ministry of Justice of Guatemala, in Guatemala City, Guatemala, on September 04, 2015.Otto Perez Molina, former president of Guatemala is involved in a corruption scandal who already take down the former vice-president. (Photo by Manuel Velasquez/Anadolu Agency/Getty Images)

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν απλώς δίκτυα επικοινωνίας ή προώθησης της εικόνας μας, αλλά μπορούν να πυροδοτήσουν επαναστάσεις και να ρίξουν ακόμα και κυβερνήσεις. Τουλάχιστον αυτό συνέβη στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με το δίκτυο i100 του Independent.

Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο, όταν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) έβγαλαν στο φως ένα σκάνδαλο διαφθοράς με το όνομα «La Linea» (Η Γραμμή). Το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος που εμπλεκόταν σε αυτό ήταν η Ροξάνα Μπαλντέτι, η πρώην αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας. Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, η Μπαλντέτι και ο σύζυγός της είχαν στο όνομά τους πέντε ιδιοκτησίες και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο, τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα έσοδά τους. Μετά την δημοσίευση αυτής της πληροφορίας, η κυβέρνηση της Γουατεμάλας απαγόρευσε στον δημοσιογράφο να πλησιάσει ξανά την αντιπρόεδρο.

Μια 53χρονη γυναίκα ονόματι Λουτσία από ένα προάστιο της πόλης πόλης της Γουατεμάλας αντέδρασε στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης, καλώντας τους πολίτες να ξεσηκωθούν μέσω ενός ποστ στο Facebook.

«Ειρηνική διαδήλωση για να ζητήσουμε την παραίτηση της Ροξάνα Μπαλντέτι», είχε γράψει η Λουτσία.

Σύμφωνα με το δίκτυο Fusion, η ανάρτηση της γυναίκας αναδημοσιεύτηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το μήνυμα της εξέγερσης διαδόθηκε σε όλη την Γουατεμάλα. Μέσα σε δύο ημέρες 20.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στην διαμαρτυρία, ενώ στο Twitter κυριαρχούσε το hashtag #RenunciaYA (Παραιτήσου Επιτέλους).

Τον Μάιο, ειρηνικές διαδηλώσεις διοργανώνονταν σε διάφορα σημεία της χώρας, μόνο που στόχος αυτή την φορά δεν ήταν η Μπαλντέτι, αλλά η ίδια η κυβέρνηση. Στα μέσα Αυγούστου, οι αρχές τελικά προχώρησαν στην σύλληψη της αντιπροέδρου, η οποία είναι αντιμέτωπη με την κατηγορία ότι έλαβε εκατομμύρια δολάρια από επιχειρήσεις με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις.

Στόχος τότε έγινε ο ίδιος ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Ότο Πέρες Μολίνα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι διέταξε τον βασανισμό και αφανισμό ιθαγενών κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που έλαβε χώρα από την δεκαετία του 1960 έως το 1996. Ο ίδιος ο Μολίνα αρνούνταν κάθε κατηγορία, όμως τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Την επόμενη ημέρα συνελήφθη κα κατηγορείται για απάτη και δωροδοκία.

Σύμφωνα με το δίκτυο i100, η 53χρονη Λουτσία δεν μπορούσε να πιστέψει όλα όσα συνέβησαν μετά την ανάρτηση ενός συνοπτικού ποστ στο Facebook την άνοιξη.

«Είχα δακρύσει», δήλωσε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε πως αντέδρασε στο άκουσμα της είδησης της παραίτησης του προέδρου.

Sponsoed Post