«Μαύρος Δεκέμβρης»: Η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται για «πόλεμο». Μυρίζει μπαρούτι στα Εξάρχεια: χτύπησαν τουρίστα που τον πέρασαν για ασφαλίτη

«Μαύρος Δεκέμβρης»: Η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται για «πόλεμο». Μυρίζει μπαρούτι στα Εξάρχεια: χτύπησαν τουρίστα που τον πέρασαν για ασφαλίτη
Eurokinissi

Φόβους για εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας εκφράζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της σημερινής πορείας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν συλλέξει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ομάδες νεαρών θα επιχειρήσουν να στήσουν σκηνικό βίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που έχει γίνει για «Μαύρο Δεκέμβρη».

Στα μέτρα ασφαλείας θα συμμετέχουν περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με πέρυσι (6.000), καθώς ο κίνδυνος για επεισόδια κρίνεται πιο σοβαρός. Ήδη ομάδες κουκουλοφόρων τόσο το βράδυ της Παρασκευής όσο και το βράδυ του Σαββάτου προκάλεσαν επεισόδια στα Εξάρχεια με την Αστυνομία να χαρακτηρίζει τα έκτροπα ως «προεόρτια» για αυτά που θα επακολουθήσουν.

Μέχρι τα ξημερώματα στα Εξάρχεια το κλίμα ήταν τεταμένο με οδομαχίες γύρω από την πλατεία και την οδό Στουρνάρη ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς. Ομάδα νεαρών εκτόξευσε μολότοφ κατά των ΜΑΤ που απάντησαν με χημικά, ενώ για ώρα βρίσκονταν σε εξέλιξη πετροπόλεμος. Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν, επίσης, σε τουρίστα, τον οποίο τραυμάτισαν ελαφρά στο κεφάλι. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να νόμιζαν ότι πρόκειται για άνδρα της Ασφάλειας και για αυτό του επιτέθηκαν. Το θύμα βρισκόταν μαζί με τρία ακόμα άτομα μέσα σε αυτοκίνητο και έκανε το…λάθος να περάσει από τα Εξάρχεια.

Μία ημέρα νωρίτερα είχαν ξεσπάσει και πάλι επεισόδια γύρω από την πλατεία και μάλιστα εκτοξεύτηκε μία ναυτική φωτοβολίδα σε μπαλκόνι διαμερίσματος 3ου ορόφου με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά.

Ο «πόλεμος» της ταράτσας

Αντίμετρα για πόλεμο κουκουλοφόρων από τις ταράτσες των Εξαρχείων περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την επιτήρηση των συγκεντρώσεων για την 6η Δεκεμβρίου, επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά τη διάρκεια των περσινών διαδηλώσεων οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν χάσει τον έλεγχο λόγω της ρίψης μολότοφ, πετρών ακόμα ψυγείων από τις οροφές των κτιρίων που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Εξαρχείων με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι αξιωματικοί να προετοιμάζονται φέτος πυρετωδώς για «ανορθόδοξο» πόλεμο.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει τακτική απομόνωσης των αντιεξουσιαστών στην περιοχή των Εξαρχείων. Όπως ακριβώς έγινε στη συγκέντρωση της «17 Νοέμβρη» στην οποία τα μέτρα τάξης χαρακτηρίστηκαν επιτυχή. Αυτό που προβληματίζει τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι το κάλεσμα που έχει απευθύνει ο Νίκος Ρωμανός για «μαύρο Δεκέμβρη». Ήδη ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν προχωρήσει τις τελευταίες 10 ημέρες σε μικρής εμβέλειας εμπρηστικές επιθέσεις τις οποίες εντάσσουν στο πλαίσιο του «μαύρου Δεκέμβρη».

Σε αυτό το φορτισμένο κλίμα και εν μέσω έντονων αντιδράσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου για τις συλλήψεις πέντε Ελλήνων φοιτητών από την Αγία Παρασκευή που κατηγορούνται για επεισόδια που είχαν γίνει στο Μιλάνο, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις για τον συντονισμό των μέτρων ασφαλείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί πορεία μαθητών που θα ξεκινήσει στις 12.00 στα Προπύλαια και έξι ώρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια έχοντας οδηγίες να μην επιχειρήσουν –αν δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος- στην πλατεία υπό το φόβο να πέσουν σε οργανωμένη ενέδρα. Πέρυσι στις 6 Δεκεμβρίου είχαν γίνει 296 προσαγωγές, 45 συλλήψεις και είχαν τραυματιστεί 12 αστυνομικοί, κυρίως από ρίψεις αντικειμένων από ταράτσες.

Δημοφιλή