Αρχίζουν τη Δευτέρα οι κατασχέσεις στις καταθέσεις για χρέη στα ταμεία

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι κατασχέσεις στις καταθέσεις για χρέη στα ταμεία
Sooc

Αρχίζει τη Δευτέρα η αποστολή των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων για δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, που έχουν οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε συνεργασία με τις τράπεζες, καθώς «ξεπαγώνει» η διαδικασία κατασχέσεων, που είχε διακοπεί από τον περασμένο Ιούλιο και μετά λόγω capital controls.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του dikaiologitika.gr, οι τράπεζες , που σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στην διαδικασία δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς τα Ταμεία είναι: Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank.

Σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» του dikaiologitika.gr, η επόμενη λίστα τραπεζών, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η Eurobank θα ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα, μία εβδομάδα μετά, στις 14 Δεκεμβρίου.

Μετά τη λήξη της αναστολής στην διαδικασία κατασχέσεων που είχε ξεκινήσει η Εφορία, λόγω capital controls, ακολουθείται η ίδια διαδικασία και για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σε πρώτη φάση, την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνει η ηλεκτρονική αποστολή περίπου 50 κατασχετηρίων για να διαπιστωθεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος. Στη συνέχεια, το όριο που έχει τεθεί είναι να γίνεται σε καθημερινή βάση, αν χρειάζεται, αποστολή έως και 600 κατασχετηρίων ανά Πιστωτικό Ίδρυμα. Στην εγκύκλιο του ΚΕΑΟ τονίζεται ότι, εντάσσονται άμεσα στην ηλεκτρονική διαδικασία τα τέσσερα Περιφερειακά Κέντρα (Α' και Β' Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), καθώς επίσης και τα δεκαεπτά Περιφερειακά Υποκαταστήματα Ι.Κ.Α, στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν Τμήματα Κ.Ε.Α.Ο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 110-120 δισ. ευρώ η απόφαση του υπουργείο Οικονομικών για τη ρευστότητα όσων έχουν οφειλές στην εφορία (κατ'επιταγήν μνημονίου) θα προβλέπει ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα δεσμεύονται αυτόματα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, εφόσον οι οφειλές του φορολογουμένου υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ.

Το σχέδιο της απόφασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής: η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, κατόπιν εντολής θα στέλνει λίστα στις τράπεζες με τους ΑΦΜ των οφειλετών που θα χρωστούν πάνω από το όριο που θα προβλέπει η απόφαση (το ποσό των 70.000 ευρώ μπορεί να διαφοροποιηθεί). Οι τράπεζες θα δεσμεύουν τα ποσά μέσα σε καθορισμένη ημερομηνία και θα επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εντόπισαν προκειμένου στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις.

Δημοφιλή